Hlavní obsah

Slovák, který odpojil syna od přístrojů, je vinen. Do vězení ale nepůjde

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

K osmi měsícům a dvaadvaceti dnům vězení odsoudil v úterý okresní soud v Prešově 47letého Jozefa Andreje z Popradu. Ten před rokem odpojil od přístrojů svého postiženého 24letého syna. Stejný čas si už odseděl ve vyšetřovací vazbě, takže do vězení nepůjde. Otec tvrdí, že se to stalo nešťastnou náhodou při resuscitaci.

Foto: Právo

Jozef Andrej v soudní budově v Prešově.

Článek

„Svého syna jsem miloval, také proto jsem od rodiny neodešel,“ uvedl před soudem. Podle obhájce obžaloba nepředložila ani jediný důkaz, který by svědčil o tom, že Andrej zabil svého syna úmyslně. Otec byl původně obžalován z vraždy, ale soud skutek překvalifikoval na usmrcení.

Čtyřiadvacetiletý Dominik měl od dětství poškozený mozek a dýchaly za něj přístroje. Otec byl obviněn z vraždy a hrozilo mu 20 až 25 let vězení. [celá zpráva]

Přerušil mu ventilační kanylu

„Mladý muž trpěl poškozením mozku a byl ležící imobilní osobou. Měl zavedenou kanylu, která mu zabezpečovala dýchání pomocí přístrojů. V důsledku mužova činu došlo k Dominikovu udušení,“ uvedla před rokem policejní mluvčí Jana Migaľová.

Obžalovaný u soudu tvrdil, že chlapce našel v kómatu a že se ho snažil oživit tím, že měnil jeho polohu a opakovaně mu zapojoval a odpojoval přístroje. Tragédie se stala v bytě rodiny, matka chlapce byla v té době hospitalizována na psychiatrii, připomněla ČTK.

Eutanázie se na Slovensku trestá. Odpojit nemocného člověka od přístrojů je možné jen v případě, že nastala mozková smrt. To se v Dominikově případě nestalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám