Hlavní obsah

Slováci symbolicky zablokovali dům posledního šéfa StB Lorence

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Několik desítek lidí v sobotu symbolicky zablokovalo vchod do domu v bratislavské Kozí ulici, kde žije poslední šéf komunistické Státní bezpečnosti Alojz Lorenc. „Ať si generál Lorenc zkusí alespoň na chvilku, jaké to je, když nemůže jít, kam chce,“ řekl Novinkám organizátor akce, opoziční poslanec Alojz Hlina.

Slováci symbolicky zablokovali dům posledního šéfa StB LorenceVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Poslanec vyslovil pobouření nad tím, že Bratislava nemá žádnou ulici ani náměstí pojmenované po sametové revoluci. “Navrhujeme, aby Kozí ulice, kde bydlí Alojz Lorenc, byla přejmenovaná na ulici Obětí StB. Když bude bývalý šéf StB vypisovat svou vlastní adresu, musel by napsat tento název,“ dodal Hlina.

Ulici, kde bydlí Vasil Biľak, by chtěl Hlina přejmenovat na ulici Jana Palacha. „Chceme také, aby se zveřejnila výše důchodů ještě žijících komunistických funkcionářů a vrcholných představitelů Státní bezpečnosti,“ uvedl.

Účastníci akce označili za nehoráznost, že generál Lorenc byl slovenským soudem odsouzený pouze k podmíněnému trestu. „V Čechách přitom dostal čtyři roky natvrdo. Jenže se rozdělila republika a do vězení nešel,“ rozčiloval se jeden z mužů. Někteří účastníci protestu vyslovili zklamání nad malou účastí na demonstraci. „Bohužel, my Slováci rychle zapomínáme na to, jaký komunismus byl,“ řekl muž, který se představil jako Ján.

V závěru akce přímo před domem Alojze Lorence zahrála kapela skladby skupiny Pink Floyd z alba The Wall.

Reklama

Výběr článků

Načítám