Hlavní obsah

Slota nedostane plat a postaral se o to maďarský poslanec

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota nedostane říjnový plat pro opakovanou absenci na jednání parlamentního výboru pro lidská práva. "V říjnu jsme měli pět jednání výboru. Slota nebyl ani na jednom a ani se neomluvil," uvedl předseda výboru József Berényi ze Strany maďarské koalice (SMK). Známý slovenský nacionalista tak přijde v přepočtu o více než 90 tisíc Kč.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

Výsledná částka je kombinací platu ve výši 2000 eur a reprezentačního příplatku 1600 eur.

Slota označil odebrání platu za mstu SMK za to, že podal na Generální prokuraturu návrh na zrušení SMK za údajnou protistátní a protislovenskou činnost této strany. “Asi nemají peníze na cestu do Budapešti, tak já jim vyhovím a daruji jim svůj poslanecký plat,” řekl Slota na tiskové konferenci v Žilině.

l šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj vidí za krokem maďarského předsedy výboru pokus o mstu. "Je to odveta za to, že Ján Slota podal na Generální prokuraturu návrh na rozpuštění SMK," uvedl Rafaj.

Slotovi vytýkají, že se nezúčastnil zasedání výboru ke státnímu rozpočtu na příští rok, ani jednání o situaci zahraničních Slováků. "Poslanci SNS mají silné řeči, ale když je potřeba mluvit o pomoci zahraničním Slovákům, vůbec je to nezajímá," konstatoval předseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos.

Slota tvrdí, že svou neúčast na zasedání výboru ústně omluvil. “Proč se do mě všichni strefují, proč mě všichni chtějí zlikvidovat? No, proto, že hájím zájmy Slovenska. Proto jsem nepřítel číslo jedna,” dodal Slota. 

Podle pravidel o postihu za absenci na zasedání parlamentu rozhoduje jeho předseda Pavol Paška. O postihu za to, že poslanec neodůvodněně chybí na zasedání výboru rozhoduje jeho předseda. Paška za tři a půl roku působení sáhl na plat dvěma poslancům. Bývalý fotbalový rozhodčí Ľuboš Micheľ nedostal čtyři platy a poslanec vládní strany Smer-sociální demokracie Boris Zala přišel o jeden plat.

Micheľ z opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie přestal chodit na jednání parlamentu poté, co se stal ředitelem mezinárodního oddělení ukrajinského fotbalového klubu Šachtar Doněck. Zala doplatil na dlouhodobou účast na kursu angličtiny ve Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Související články

Slota nařkl maďarské poslance z velezrady

Vládní Slovenská národní strana (SNS) požádá o zrušení Strany maďarské koalice (SMK) a strany Most-Hír, pokud se poslanci těchto stran zúčastní zasedání fóra...

Výběr článků

Načítám