Hlavní obsah

Slota chce na Slovensku opět zavést trest smrti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní Slovenská národní strana (SNS) připravuje návrh na znovuzavedení trestu smrti. Oznámil to předseda strany Ján Slota. SNS chce návrh předložit do parlamentu letos na podzim.

Foto: Jan Koller, ČTK

Předseda SNS Ján Slota

Článek

Návrh nemá prakticky žádnou šanci na úspěch, protože opětovné zavedení trestu smrti žádná další parlamentní strana nepodporuje a bylo by v rozporu se slovenskou ústavou. Zavedením trestu smrti by Slovensko navíc porušilo své mezinárodní závazky.

Všeobecně se tento Slotův krok považuje za odpověď na snahu koaliční strany Smer - sociální demokracie, která společně s opozicí prosazuje zachování Speciálního soudu. "Trestu smrti se budou muset obávat především mafiáni, vrahové a pedofilové, kteří opakovaně vraždili nebo sadisticky ubližovali dětem. Několikanásobné vrahy prostě zavěsíme na mašli a nepotřebujeme k tomu žádné speciální soudy," řekl Slota, citovaný na portálu aktualne.sk.

"Při udělení trestu smrti není vyloučen justiční omyl. Trest doživotí je větším trestem než smrt," reagoval ministr spravedlnosti Štefan Harabin.

Československo zrušilo trest smrti krátce po pádu komunistického režimu. Posledním popraveným na území tehdejší ČSSR byl v červnu 1989 vrah Štefan Svitek ze Slovenska.

Reklama

Související témata:

Související články

Opilý Slota vulgárně nadával policistce

Předseda nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota hrubě urážel policistku u vjezdu do garáží parlamentu. Případ se stal před třemi týdny, ale...

Výběr článků

Načítám