Hlavní obsah

Slota chce lobbovat za trest smrti v Evropském parlamentu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota chce otevřít otázku opětovného zavedení trestu smrti i na evropské úrovni.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota v parlamentu

Článek

"Budeme tuto myšlenku prosazovat prostřednictvím našeho europoslance Jaroslava Pašky," uvedl Slota pro agenturu TASR. Tuto otázku chce SNS do konce roku 2009 otevřít také na půdě slovenského parlamentu.

Slota tvrdí, že pokud je trest smrti zakázaný na evropské úrovni, je potřeba proti tomuto zákazu lobbovat na úrovni EU. "Bohužel, EU znovuzavedení trestu smrti vyloučila. Jenže i v EU se vedou veliké diskuse o opětovném zavedení tohoto trestu," uvedl Slota.

Podle Sloty by měl být trest smrti součástí trestního práva především kvůli svému odstrašujícímu účinku. "Využíval by se opravdu jen v případech mimořádně brutálních vražd nebo vražd dětí, jako se to stalo například v České republice," tvrdí Slota. Pokud by se trest smrti využíval jen výjimečně a v jednoznačných případech, podle předsedy SNS by odpadlo riziko justičního omylu."Při takovýchto vraždách k justičnímu omylu nedojde," dodal.

SNS nastolila otázku opětovného zavedení trestu smrti už loni, kdy slovenský pedofil Antonín Novák zavraždil v Havlíčkově Brodě devítiletého Jakuba Šimánka. "Takový člověk nemá právo na život a zaslouží si trest smrti," prohlásil tehdy Slota.

Poslední popravu v bývalém Československu vykonali v Bratislavě 8. června 1989. Tehdy byl popraven 29letý Štefan Svitek, který bestiálním způsobem zavraždil svou manželku a dvě děti. Trest smrti byl v Československu zrušen s účinností od 1. července 1990.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám