Hlavní obsah

Britský soud zatrhl Skotům referendum o nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Skotsko nemůže uspořádat referendum o nezávislosti bez souhlasu britské vlády. Rozhodl o tom ve středu britský nejvyšší soud s tím, že ústavní záležitosti jsou vyhrazeny parlamentu ve Westminsteru. Skotská premiérka Nicola Strugeonová chtěla referendum uspořádat 19. října 2023.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Příznivci vyhlášení skotské nezávislosti před budovou britského nejvyššího soudu v Londýně.

Článek

Předseda nejvyššího soudu Robert Reed uvedl, že soud nerozhodl politicky o podstatě nezávislosti a že rozhodnutí je ve veřejném zájmu.

Fakt, že zákon neumožňuje Skotsku uspořádat referendum o nezávislosti, je podle premiérky Sturgeonové důkazem, proč Skotsko nezávislost potřebuje. Uvedla to v první reakci na rozhodnutí soudu.

Dobrovolné partnerství je mýtus

„Zákon, který Skotsku neumožňuje zvolit si vlastní budoucnost bez souhlasu Westminsteru, odhaluje jako mýtus jakoukoli představu o Spojeném království jako dobrovolném partnerství,“ napsala premiérka na Twitteru.

V roce 2014 Skotové poměrem 55 ku 45 procentům odmítli odchod z více než 300 let staré unie s Anglií. Výsledek potěšil tehdejšího britského premiéra Davida Camerona, který několik dní před hlasováním v Aberdeenu emotivně prosil Skoty, aby zůstali v unii.

„Tohle rozhodnutí může roztrhnout naši rodinu národů a vyrvat Skotsko ze zbytku Spojeného království. Z takové pozice už se nelze vrátit, vydali bychom se navždy rozdílnými cestami,“ apeloval Cameron na Skoty.

Podle zastánců skotské nezávislosti ale pozdější vystoupení z Evropské unie změnilo situaci natolik, že je nutné uspořádat nové referendum.

Čtyři dny v práci, tři dny volna, zkusí zavést Skotsko

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám