Hlavní obsah

Sexismus a rasismus. Kritiky pobouřila karikatura vztekající se Sereny

Tolik diskutované finále amerického US Open má společensko-politickou dohru. Poté, co americká tenisová legenda Serena Williamsová po hádkách s rozhodčím prohrála finále grandslamu a na pozápasové tiskové konferenci obvinila arbitra ze sexismu, se snesla kritika na karikaturistu, který si z toho udělal legraci. Karikaturu zveřejnil australský deník The Herald Sun.

Foto: ČTK/AP

Karikatura Marka Knighta

Článek

Kresba Marka Knighta vyobrazuje šestatřicetiletou hráčku a novopečenou matku jako navztekanou korpulentní Afroameričanku dupající po raketě vedle odhozeného dudlíku. Kritici tvrdí, že jde o sexismus, rasismus a nestydatost.

Rasismus to měl být podle kritiků hned dvojnásobný. Soupeřka Williamsové, Japonka Naomi Ósakaová, je totiž na Knightově karikatuře zobrazena jako běloška a blondýna. Její otec je přitom z Haiti a matka z Japonska.

Rozhodčí na karikatuře hráčce říká: „Můžete ji prostě nechat vyhrát?”

Karikaturista uvedl, že vtip nemá nic společného s barvou pleti Williamsové, že si dělá legraci z jejího chování. Postavilo se za něj i vydavatelství. Autor si posléze zrušil účet na Twitteru, protože lidé vyhrožovali smrtí jemu i jeho rodině. Williamsová má v USA velmi velkou popularitu.

List The Herald Sun den po ostré kritice Knightovy karikatury otiskl na první straně karikaturu s titulkem „Vítejte ve světě PC (politické korektnosti)“.  Utahuje si na ní z příliš sešroubovaných společenských konvencí.

„Pokud se samozvaní cenzoři Marka Knighta dostanou ke karikatuře Sereny Williamsové, náš nový politicky korektní život bude opravdu nudný,“ vyjádřil se Herald Sun.

Z rasismu karikaturistu obvinila mimo jiné autorka britských knižních bestsellerů o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová.

„Dobrá práce, ponížit jednu z nejlepších žijících sportovkyň světa na oběť rasismu a sexismu a další sportovkyni (zobrazit) jako beztvářný doplněk,“ vyjádřila se spisovatelka.

Šéfredaktor listu Herald Sun Damon Johnston je ale opačného názoru. Napsal, že „karikatura správně zesměšňuje nesportovní chování tenisové legendy“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám