Hlavní obsah

Šéfa gestapa pohřbili na židovském hřbitově

Berlín

Šéf gestapa Heinrich Müller nepřežil druhou světovou válku, jak se dlouho spekulovalo. Jeho tělo bylo v roce 1945 pohřbeno do masového hrobu na židovském hřbitově. Napsal to list Bild s odvoláním na historika Johannese Tuchela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šéf gestapa Müller byl pohřben na židovském hřbitově v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

Profesor Tuchel, který stojí v čele berlínského památníku obětí války, uvedl, že našel v archivu dokumenty potvrzující Müllerovu smrt na konci války: „Müller nikdy nepřežil válku, jeho tělo bylo pohřbeno v roce 1945 v masovém hrobě na židovském hřbitově.“

Za mylné označil tvrzení německé tajné služby BND, která v roce 1949 uvedla bez dalších důkazů, že Müller byl viděn v Československu. To podle profesora Tuchela nebylo možné. Nově objevené dokumenty ukazují, že tělo šéfa gestapa bylo v posledních dnech války nejprve pohřbeno u berlínského letiště.

Foto: Profimedia.cz

Náhrobní kameny u nejstaršího berlínského židovského hřbitova Berlin Mitte, který v roce 1943 zničili nacisté

Dodal, že „tělo v generálské uniformě s Müllerovými dokumenty“ pak bylo vyzvednuto a znovu pohřbeno do jednoho ze tří masových hrobů na židovském hřbitově. Potvrzuje to místní registr úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Šéf gestapa Heirich Müller

Padá tak i tvrzení, že byl pohřben v berlínské čtvrti Neukölln. V roce 1963 tvrdil hrobník Walter Lüders, že osobně Müllera pohřbíval.

Müller patřil mezi nacistické špičky, v lednu 1942 se účastnil konference ve Wannsee, která rozhodla o konečném řešení židovské otázky.

Experti ale uvádějí, že najít jeho ostatky je takřka nemožné, protože se neví, v kterém z masových hrobů leží.

Skutečnost, že se nachází na židovském hřbitově, považuje za šokující předseda německé ústřední židovské rady Dieter Graumann: „To, že takový brutální nacistický sadista je pohřben na židovském hřbitově, je nechutně monstrózní. Památka obětí tím byla těžce pošlapána.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám