Hlavní obsah

Šéf slovenské diplomacie Lajčák podal demisi prezidentu Kiskovi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák podal v pátek demisi do rukou prezidenta Andreje Kisky. Potvrdil to tiskový odbor ministerstva zahraničí. Premiér Peter Pellegrini se pokusí Lajčáka přesvědčit, aby od kroku ustoupil.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák při rozhovoru pro deník Právo

Článek

„Ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky Miroslav Lajčák v souladu s ústavou SR podal demisi prezidentovi Andreji Kiskovi a o tomto kroku oficiálně informoval předsedu vlády Petera Pellegriniho,“ uvedl tiskový odbor ministerstva.

Premiér Pellegrini kvůli tomu svolal na pátek dopoledne mimořádnou tiskovou konferenci. Na ní řekl: „S podáním demise, jako předseda vlády nesouhlasím a nemohu souhlasit. Nejbližší dny využiji, abych se pokusil přesvědčit pana Miroslava Lajčáka, aby přehodnotil tento krok.”

Foto: Ivan Vilček, Právo

Peter Pellegrini na tiskové konfrenci k demisi ministra zahraničí

Předseda vlády označil Lajčáka za významnou tvář slovenské zahraniční politiky. Zdůraznil, že životní a hodnotový prostor Slovenska je Evropská unie a bezpečnost země je spojená s naší účastí a členstvím v alianci NATO. „Nikdy nedovolím, abychom opustili tento hodnotový a ekonomický prostor, který je garantem celistvosti a nedotknutelnosti našich hranic,“ řekl Pellegrini. Opětovně potvrdil, že slovenská vláda migrační pakt OSN nepodpoří.

Lajčák oznámil, že podá demisi jen několik hodin poté, co slovenský parlament ve čtvrtek odmítl migrační pakt OSN. Lajčák se na přípravě migračního paktu podílel během svého ročního působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN, ve které skončil letos v září.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám