Hlavní obsah

Šéf MAAE míří do Záporoží. Chce řešit hladinu vody v chladicím jezírku elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Mariano Grossi zamířil na Ukrajinu do Záporožské jaderné elektrárny, která je potenciálně ohrožena protržením vodní přehrady Kachovka. V plánu měl také jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Foto: Stringer, Reuters

Pokles hladiny Kachovské přehrady na snímku z minulého pátku. Záporožská jaderná elektrárna je vidět na protějším břehu

Článek

Podle dřívějšího vyjádření Grossiho pro Sky News může největší evropská jaderná elektrárna zůstat bez vody potřebné pro chlazení šesti reaktorů v řádu týdnů. „Bezpochyby nebezpečí existuje. Možná za pár týdnů nebo za měsíc, ale je nutné něco dělat. Nechceme vytvářet paniku, ale situace je vážná. Většinou je zapotřebí garantované množství vody, která cirkuluje v reaktorech. Když se začne ztrácet, máte problém,“ prohlásil.

Elektrárna v současné době dál čerpá vodu potřebnou k chlazení z Kachovky, potvrdili experti MAAE. Řeší ale „značný rozdíl“ ve výšce hladiny vody na přehradě a v chladicím jezírku u elektrárny. V neděli přes den v něm odborníci naměřili výšku hladiny 11,27 metru (před protržením nádrže činila téměř 17 metrů), na jiných místech přehrady se ale výška vodní hladiny od chladicího jezírka liší. Proč tomu tak je, chtějí odborníci z MAAE zjistit na místě, a požadují proto přístup do širšího okolí přehrady. Výška vodního sloupce je klíčovým parametrem pro provozuschopnost vodních čerpadel, upozornila také agentura Unian.

Jaká je minimální potřebná výška v chladicím jezírku, není z dostupných zdrojů jasné.

Bývalý šéf ukrajinské státní inspekce pro jadernou regulaci Hryhorij Plačkov v pondělí v této souvislosti pro Unian nastínil kritický scénář. „Pokud by Záporožská jaderná elektrárna neměla k dispozici dostatek elektřiny a vody, jaderné palivo by se začalo tavit – a po něm i aktivní zóna reaktoru. Potenciální důsledky havárie Záporožské jaderné elektrárny by mohly zasáhnout až 40 států,“ prohlásil.

„Myslím, že Rusko by si rozmyslelo takový scénář, protože záporožská elektrárna není zas až tak daleko od ruských hranic,“ dodal nicméně.

Experti: Záporožskou jadernou elektrárnu poničení přehrady bezprostředně neohrožuje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám