Hlavní obsah

Šéf CSU Seehofer by měl odejít do politického důchodu, míní kolegové z CDU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlak na šéfa Křesťansko-sociální unie (CSU) Horsta Seehofera, aby opustil své místo v čele strany po ohlášeném odchodu jeho rivalky Angely Merkelové z postu šéfky Křesťanskodemokratické unie (CDU), zesiluje. Pro kolegy z CDU je totiž hlavním viníkem jejich volebního propadáku v Hesensku. Tvrdí, že právě on rozdmýchával spory ve vládní koalici, které se promítly do volebního výsledku.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Šíf CSU a německý ministr vnitra Horst Seehofer.

Článek

Strana se stala vítězem volebního klání, ale s výsledkem, který byl nejhorší za posledních sedmdesát let, připomínají německá média.

„Situace v CSU je zmatená a nepřehledná. Nejlepším východiskem by bylo, kdyby Horst Seehofer do konce letošního roku odešel do politického důchodu,“ napsal list Süddeutsche Zeitung. O jeho odchodu z čela strany je v podstatě rozhodnuto, zvláště proto, že jeho soupeřka Angela Merkelová oznámila svůj odchod z vedení CDU, píše se v komentáři deníku. „Seehofer však odložil svůj odchod o několik týdnů, a to jen proto, že může předstírat, že je pánem situace,“ píše list.

Také jeho působení na postu spolkového ministra vnitra se podle listu chýlí nezadržitelně ke konci. „Je obtížné si představit, že dva bývalí šéfové stran by měli nadále řídit osudy Německa,“ dodává Süddeutsche Zeitung.

Seehofer zatím počítá s tím, že do poloviny listopadu předloží návrhy týkající se programové i personální budoucnosti CSU. Jeho funkční období v čele strany má vypršet koncem příštího roku, vzhledem k napětí ve stranických řadách je ale možné, že nakonec bude muset nedobrovolně odejít dříve.

Pro politiky ze sesterské CDU se stal Seehofer viníkem volebního propadáku v Hesensku. Tvrdí, že je to právě on, kdo rozdmýchával spory ve spolkové vládě, které se později promítly ve volebním neúspěchu. „Katastrofa stran unie v Bavorsku a v Hesensku má především jednu příčinu: Horsta Seehofera,“ řekl listu Fuldaer Zeitung šéf hesenských poslanců CDU Michael Brand.

Reklama

Výběr článků

Načítám