Hlavní obsah

Se psem po Tatrách? Od léta jen po asfaltových cestách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě už letošní léto začne ve Vysokých Tatrách platit významné omezení pohybu psů. Na rozdíl od nynějšího stavu nebudou moci pejskaři se svými čtyřnohými přáteli na většinu turistických stezek, ale jen na asfaltové cesty. Právo o tom informoval náměstek ředitele Tatranského národního parku (TANAP) Peter Spitzkopf.

Psi nyní mohou chodit v Tatrách na turistických chodnících na vodítku, to by se mělo změnit. Nebudou tam smět vůbecVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Vedení TANAP už jen čeká na schválení nového návštěvního řádu Vysokých Tater, ve kterém je i novinka týkající se právě pohybu psů po národním parku.

„Nesouhlasím s ním. Pro lidi, kteří psy berou na všechny dovolené s sebou, to bude konec výletů do Vysokých Tater. Bohužel vše je v lidech. Je pravda, že jsou tací, kteří nechají bezprizorně pobíhat psy na volno po národním parku bez zvládnuté poslušnosti. A to nejen v Tatrách. Ale pes, který je ovladatelný, pod neustálým dohledem majitele a má dobrou fyzickou kondici, tak rozhodně do Tater patří,“ řekla Právu Veronika Jínková ze Zlína.

Z Vysokých Tater se vrátila se svými krátkosrstými koliemi před pár dny. Vyšla s nimi ke Skalnatému plesu pod Lomnický štít do nadmořské výšky zhruba 1800 metrů. To už ale nebude podle chystané novinky možné.

Další český turista se dostal do nesnází ve slovenských horách

Evropa

„Všechny zainteresované strany mají snahu a vyvíjejí úsilí, aby mohl být nový návštěvní řád vydán co nejdřív,“ sdělil zprvu na dotaz Práva Spitzkopf.

„Nejraději bychom toto opatření zavedli už od začátku letní sezony, tedy od června. Ale budeme rádi, když se to povede někdy v jejím průběhu.“

„Mohou si za to sami“

Podle nových regulí se dostanou pejskaři po konec asfaltové cesty do 1150 metrů nad mořem k horní stanici lanovky Start. Na dalším místě pak po asfaltové silnici na Hrebienok, ale na výše položené vysokohorské chaty a štíty už nikoliv.

Přímo v srdci slovenských velehor, v Tatranské Lomnici, žije dlouhé roky asi třicetiletá majitelka maďarského ohaře. Ta stále doufá, že pasáž se zákazem psů se nakonec v novém návštěvním řádu neobjeví. „Snad nám nezakážou chodit se psy do lesa? Podívejte se, jakého mám psa. Nepohne se ode mě na krok. Nemohou mi zakázat jít se psem do přírody,“ sdělila mladá pejskařka při venčení na lesní cestě nad Lomnicou.

Hlavním důvodem zákazu pohybu turistů se psem je, že v národním parku docházelo k rušení zvířat. Ředitel Správy TANAP Pavol Majko Právu potvrdil, že je znám případ, kdy pes zabil sviště. A podle Petera Petrase z Rainerovy chaty si omezení zavinili pejskaři sami, protože často pouštěli své miláčky bez vodítka.

V Tatrách se bude platit dobrovolné vstupné

Cestování

„Byl jsem svědkem toho, jak tady byla parta se dvěma vlčáky, kteří honili kamzíka,“ uvedl pro Rozhlas a televizi Slovenska. „Ze začátku bude nějaká vzpoura, ale časem to ustane a lidé si dají říct,“ dodal Petras.

Nový návrh návštěvnického řádu je nyní před schvalováním okresním úřadem ve slovenském Prešove. „Bude potřebné ještě souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. A také se ještě zpracovávají vznesené připomínky,“ vysvětlil Spitzkopf s tím, že o platnosti nového návštěvnického řádu se lidé dozvědí po schválení například z internetových stránek TANAP.

V současnosti platí, že pes na vodítku může doprovázet turisty na značených turistických chodnících, a často je bylo vidět i na štítech a vysokohorských chatách. Na polské straně Tater platí zákaz vstupu se psem už několik let. Za porušení zákazu tam hrozí vysoké pokuty.

V Česku jsou na sezonu připraveny desítky tisíc kilometrů turistických tras

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám