Hlavní obsah

Scholz vyzval k větší podpoře Ukrajiny. Německo přidá systém Patriot, taurusy nikoliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz v pátek vyzval evropské spojence, aby znovu zvážili, zda nemohou více podpořit ukrajinskou protivzdušnou obranu. Připomněl, že Německo se rozhodlo předat Ukrajině v pořadí třetí systém protivzdušné obrany Patriot. Střely s plochou dráhou letu Taurus, o něž by Ukrajinci také velmi stáli, ale Scholz opakovaně odmítá poskytnout.

Foto: Albert P Hannes, ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz na tiskové konferenci v Berlíně (duben 2024)

Článek

„Chtěl bych tuto příležitost využít k tomu, abych poprosil naše přátele v Evropě, aby se znovu podívali do svých zbrojních skladů, zda by nešlo něco udělat s posílením protivzdušné obrany Ukrajiny,“ řekl Scholz po jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Německo se rozhodlo Ukrajině předat již třetí systém Patriot, Ukrajina jich ale podle prezidenta Volodmyra Zelenského na ochranu měst potřebuje aspoň sedm s příslušným počtem střel.

Pod tlakem se v této souvislosti podle agentury Reuters ocitlo Řecko a Španělsko. Obě země byly požádány, aby předaly Ukrajině po jednom systému Patriot. Atény a Madrid to odmítly, Španělsko nicméně slíbilo poslat rakety do těchto systémů.

Ukrajinci by stáli také o německé střely s plochou dráhou letu Taurus, které mají dolet 500 kilometrů. Ty však německý kancléř Kyjevu opakovaně odmítá poskytnout, protože by mohly zasahovat cíle v hloubi ruského území.

„Tyto zbraně by zvýšily riziko zavlečení Německa do války, protože by to znamenalo zapojení německých vojáků do kontroly cílů,“ trval na svém ve středu Scholz.

Kancléř ale už netvrdí, že by musel vyslat německé vojáky na Ukrajinu, aby mohli střely obsluhovat. To vyvrátila nahrávka rozhovoru vysokých německých důstojníků, kterou v březnu zveřejnili Rusové. Z ní totiž vyplynulo, že existuje několik způsobů, jak by Ukrajinci mohli taurusy účinně používat s německou účastí či bez ní.

Podporujeme Ukrajinu, ale nejsme ve válce s Ruskem. Scholz taurusy opět nedá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám