Hlavní obsah

Schettino vůbec neměl být kapitánem Costy Concordie, shledal soud

– Řím

Francesco Schettino nebyl způsobilý, aby jako kapitán navigoval výletní loď Costa Concordia s více než 4000 lidmi na palubě. Ve čtvrtek to uvedl vrchní italský odvolací soud, informovala agentura Reuters. Plavidlo se počátkem roku nebezpečně přiblížilo ostrovu Giglio u pobřeží Toskánska, najelo na útes, převrátilo se a zpola potopilo. Nejméně 30 lidí přišlo o život, těla dalších dvou se dosud nenašla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rozhovor s kapitánem potopené lodi Francescem SchettinemVideo: Reuters

 
Článek

Kasační soud v písemném zdůvodnění trvání domácí vazby pro Schettina mimo jiné uvedl, že kapitánovo vedení nebylo dostatečně pevné a jeho chování v krizové chvíli bylo neodpovědné.

Schettino výletní loď o výtlaku 114 500 tun navedl příliš blízko pobřeží a po nehodě, která následovala, z lodě prchl dřív, než byla dokončena evakuace všech 4200 cestujících a palubního personálu.

Foto: Profimedia.cz

Potopená Costa Concordia

Schettino doma v Meta di Sorrento u Neapole čeká na začátek procesu. Přípravné řízení s ním proběhlo už v březnu v Grossetu nedaleko Florencie. Kapitánovi hrozí vězení za porušení předpisů, nedbalost , ohrožení bezpečnosti pasažérů a posádky a zabití.

Vrak mamutí výletní lodi u Giglia stále leží na boku a jeho podpalubí je do výšky 20 metrů zatopené. Původně se mluvilo o vyzvednutí vraku tento měsíc, což se nestane. Experti chtějí vrak do srpna stabilizovat, než se rozhodnou ho z místa odstranit.

Reklama

Související články

Z Costa Concordie unikly saponáty a amoniak

Lednová havárie obří výletní lodi Costa Concordia u italských břehů zatím nezpůsobila ekologickou katastrofu, ale moře poblíž ostrova Giglio je plné...

Výběr článků

Načítám