Hlavní obsah

Samostatné Skotsko by se zbavilo jaderných zbraní, královnu a libru by si ponechalo

Novinky, rei
Glasgow

Skotská vláda v úterý zveřejnila svoji představu budoucnosti země po jejím osamostatnění. O tom mají lidé rozhodovat v referendu v září příštího roku. Vláda počítá s tím, že by země zůstala pod britskou korunou a ponechala by si také libru jako platidlo. Zbavila by se ale jaderných zbraní Trident.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Skotský první ministr Alex Salmond s vládní zprávou o budoucnosti země po osamostatnění.

Článek

Vládní zprávu o 649 stránkách představil první ministr Alex Salmond. „Je to ten nejobsažnější plán k vyhlášení nezávislosti, který byl kdy vydán. Není jen pro Skotsko, ale také pro kteroukoliv další možnou zemi. Především je to ale vyhlášení mise a prospekt země, kterou bychom měli mít, a vlády, kterou můžeme mít,“ prohlásil Salmond.

Plán odmítl bývalý britský ministr financí Alistair Darling. Vládní dokument označil za „fikci plnou nepodstatných tvrzení“.

Salmondova Skotská národní strana slibuje, že pokud dostane od voličů mandát vést Skotsko i po jeho osamostatnění, uskuteční také reformy v sociální oblasti. V pozornosti má být péče o děti. Například těm tří- a čtyřletým má být zaručeno 30 hodin ve školce týdně.

BBC ne, libru ano

Skotsko by si po osamostatnění ponechalo britskou libru a nadále by patřilo do společenství zemí s britskou královnou Alžbětou II. v čele. Jaderné zbraně Trident by ale z jižního Skotska, kde jsou nyní dislokovány, musely pryč.

Vláda také mimo jiné počítá s nahrazením vysílání veřejnoprávní BBC novou národní stanicí. Minimální mzda má růst přinejmenším s inflací a v plánu je i přehodnocení plánu Londýna zvýšit věk pro odchod do důchodu na 67 let.

Skotové se mají k otázce samostatnosti vyslovit v referendu plánovaném na 18. září. Podle nedělníku The Sunday Times je pro vyhlášení nezávislosti jen 38 procent z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám