Hlavní obsah

S inflací drasticky roste i počet krádeží v polských obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavními důvody stoupajícího počtu krádeží v polských obchodech jsou rostoucí ceny a čím dál více chudnoucí společnost. V roce 2023 podle oficiálních statistik polské policie došlo k téměř 280 tisícům krádeží, což je o 16,9 procenta více než v roce 2022 a až o 45 procent více než v roce 2021. Realita je ale výrazně horší, jak upozornil deník Rzeczpospolita.

Foto: Profimedia.cz

Polský obchod, ilustrační foto

Článek

„Lidé začali více krást, protože si jednoduše nemohou dovolit takové nákupy jako před inflací. Z regálů mizí hlavně dvě kategorie výrobků - potraviny a alkohol nebo parfémy,“ uvedl Robert Biegaj, expert na maloobchodní prodej společnosti Grupa Offerista. „Je neuvěřitelné, že přichytit při činu se podaří pouze deset až patnáct procent zlodějů,“ dodal.

„Zavedení bezpečnostní techniky je tak finančně náročné a spolupráce s resortem spravedlnosti natolik komplikovaná, že obchodní sítě rezignují na obojí,“ upozornila pro onet.pl ekonomka Anna Czarczyńska z  Akademie Leona Kožmińského ve Varšavě.

„Navíc nechtějí přiznávat, že se u nich tolik krade, aby ještě víc nemobilizovaly zloděje a hlavně neukázaly, že nemají nad současnou kritickou situací kontrolu,“ dodala.

Polská armáda svolává k odvodovým komisím čtvrt milionu mužů a žen

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám