Hlavní obsah

Ruští diplomaté opustili KLDR na ručně tlačené drezíně

Novinky, mso
Moskva

V Severní Koreji dosud oficiálně nebyl potvrzen žádný případ koronavirové nákazy. Přesto zde existuje řada opatření týkajících se například cestování. Ruští diplomaté i se svými rodinami se tak přes hranice museli dostat netradičně – pomocí ručně tlačené drezíny, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruští diplomaté opustili KLDR na ručně tlačeném kolejovém vozíkuVideo: Reuters

 
Článek

Celkem osm lidí se svými zavazadly muselo vlastními silami překonat s pomocí drezíny zhruba kilometrovou cestu. KLDR totiž zakázala drtivou většinu mezistátních spojů, ať už leteckých, či vlakových, aby zabránila možnému šíření koronaviru v zemi. Toto nařízení platí už od začátku roku 2020.

Další severokorejský diplomat utekl, elita dává přednost exilu

Svět

„Cesta domů je tak vzhledem k situaci v Severní Koreji hodně dlouhá,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí na Facebooku s videem, na kterém diplomati se svými rodinami oslavují překročení mostu přes řeku Tuman, která teče po severokorejsko-ruské hranici.

Cesta ruských diplomatů do rodné vlasti trvala z hlavního města Pchjongjangu celkem přes 34 hodin. Poslední kilometr urazili diplomaté na drezíně, předtím dvě hodiny autobusem a zbylých 32 hodin vnitrostátním vlakem. Trasa z hlavního města KLDR na hranice je po silnici dlouhá zhruba 864 kilometrů.

Severní Koreu za poslední rok opustila řada velvyslanců, některé ambasády byly uzavřeny. Většina diplomatů volila cestu přes Čínu. Jediný povolený letecký spoj, který převážel diplomaty, se uskutečnil loni v březnu z Pchjongjangu do Vladivostoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám