Hlavní obsah

Další severokorejský diplomat utekl, elita dává přednost exilu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Úřadující severokorejský velvyslanec v Kuvajtu Rju Hjun-wu utekl loni v září do Jižní Koreje. Podle pondělního článku listu The Guardian to oznámil jiný přeběhlý diplomat Te Jong-ho. Ten působil na ambasádě KLDR v Londýně, než utekl v roce 2016 do Jižní Koreje, kde byl zvolen poslancem.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un na plenárním zasedání Ústředního výboru Korejské strany práce

Článek

Rju utekl jen několik měsíců poté, co zmizel úřadující severokorejský velvyslanec v Itálii Čo Song-gil.

Rju byl podle Tea zetěm vysoce postaveného Čon Il-čchuna, který jednu dobu stál v čele úřadu Korejské strany práce, jež má na starosti tajné fondy vůdce Kim Čong-una.

Pozice velvyslance v Kuvajtu je velmi důležitá, protože země je jedním nejvýznamnějších zdrojů valut - Pchjongjang tam posílá na stavby tisíce svých dělníků.

Kim není bůh. Zpracujte lid, ať ho svrhne sám, radí přeběhlý diplomat z KLDR

Svět

Post úřadujícího velvyslance v Kuvajtu zaujímal Rju od roku 2017, kdy musel odjet velvyslanec Šo Čchang-sik poté, co Rada bezpečnosti schválila rezoluci omezující množství severokorejských diplomatů v cizině.

Te dodal, že útěk může být znamením oslabování moci Kim Čong-una, když představitelé elity dávají přednost emigraci. Agentuře Reuters řekl, že poznání reality za hranicemi KLDR, vedly k růstu deziluze v jeho rodině a že se rozhodl utéci, aby „poskytl svobodu“ svým dětem.

Itálie šetří, zda KLDR neodvlekla z Říma dceru diplomata

Evropa

Podle něj i ostatní diplomaté mohou zažívat podobné pocity. Navíc je sám vyzval, aby ho následovali: „Chci sdělit svým kolegům působícím ve světě a severokorejské elitě, že tu existuje alternativa k Severní Koreji a dveře jsou otevřené.“

Reklama

Výběr článků

Načítám