Hlavní obsah

Rusové zasáhli obnovený symbol Oděsy. Poprvé katedrálu srovnali se zemí Sověti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský útok na ukrajinskou Oděsu, při němž zemřel jeden člověk a zranění utrpělo 22 lidí včetně čtyř dětí, poničil v noci na neděli také nejvýznamnější ortodoxní katedrálu ve městě. Chrám leží v centru města, které letos UNESCO zařadilo na seznam světového dědictví v ohrožení. Katedrálu založenou v 18. století poprvé v roce 1936 zbořili Sověti.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Poničený Chrám Proměnění Páně v Oděse po ruském útoku

Článek

„Rozsah škod je obrovský, polovina katedrály je teď bez střechy,“ řekl podle agentury AP duchovní Andrij Palčuk. Z budovy, jejíž podlaha byla zaplavena vodou použitou při hašení, zaměstnanci Chrámu Proměnění Páně (Preobraženská katedrály) vynesli dokumenty a řadu cenných předmětů. Palčuk uvedl, že katedrála dostala přímý zásah raketou, která pronikla až do suterénu a způsobila tak velké škody. „Ale s pomocí Boží to obnovíme,“ řekl duchovní, který přitom podle reportéra agentury propukal v pláč. Dva lidé, kteří v tu dobu byli uvnitř, utrpěli zranění.

Foto: Stringer, Reuters

Poničený Chrám Proměnění Páně v Oděse po ruském útoku, pohled zvenčí

Vysvěcená ruským patriarchou

Katedrálu založili v roce 1794, vysvěcena byla v roce 1808 a postupem času se stala hlavním kostelem tehdejší carské gubernie Novorusko. Po vzniku Sovětského svazu se katedrále stalo osudné Stalinovo tažení proti náboženství. Katedrála byla uzavřena, cennosti odvezeny a v roce 1936 Sověti svatostánek srovnali se zemí. Na základech chrámu pak vznikl Stalinův památník.

Foto: Stringer, Reuters

Poničený Chrám Proměnění Páně v Oděse po ruském útoku

Po pádu Sovětského svazu se však zrodila myšlenka vystavět katedrálu znovu, což se za pomoci veřejné sbírky nakonec podařilo. Obnovená katedrála byla vysvěcena 21. července 2010 ruským patriarchou Kirillem. Katedrála navíc dostala dar z Řecka: 23 zvonů na zrekonstruovanou zvonici, která je největší zvonicí na Ukrajině.

Válka jej připravila o byt podruhé

Kromě katedrály podle gubernátora oblasti Oleha Kipera exploze poškodily přístavní infrastrukturu a šest obytných budov. V jedné z nich uvázli v bytech obyvatelé a záchranáři je museli vyprošťovat.

Záchranáři ošetřili i pětaosmdesátiletou Svitlanu Molcharovou, jejíž byt ostřelování poškodilo. „Zůstanu tady,“ řekla nicméně záchranářům, kteří jí doporučili odejít.

Foto: Stringer, Reuters

Následky ruského útoku v Oděse

„Probudil jsem se, když na mě začal padat strop. Vřítil jsem se do chodby,“ vylíčil reportérům devatenáctiletý Ivan Kovalenko, další obyvatel budovy. Přišel do Oděsy poté, co uprchl z města Mykolajiv, kde byl jeho dům zničen.

„Takhle jsem přišel o svůj domov v Mykolajivu a teď tady o svůj pronajatý byt,“ posteskl si. V jeho domě se částečně propadl strop, balkon se utrhl z boku budovy a všechna okna byla vyražena.

Zelenskyj pohrozil odvetou

„Pro ruské zlo nemůže být žádná omluva. Jako vždy toto zlo prohraje. A určitě dojde k odvetě ruským teroristům za Oděsu. Pocítí tuto odplatu,“ komentoval ruský útok na Oděsu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské ministerstvo odmítlo, že by při vzdušném úderu cílilo na historickou katedrálu. „S přihlédnutím k videozáznamu zveřejněnému místními obyvateli z kostela Proměnění Páně byl nejpravděpodobnější příčinou jeho zničení pád ukrajinské protiletadlové řízené střely,“ napsalo ruské ministerstvo obrany na svém telegramovém účtu.

Dřívější ruské útoky tento týden podle ukrajinského ministerstva zemědělství ochromily velkou část infrastruktury v Oděse a nedalekém Čornomorsku a zničily též 60 tisíc tun obilí.

K útokům došlo několik dní poté, co prezident Vladimir Putin oznámil odstoupení Ruska od Černomořské obilné dohody, která umožňovala Ukrajincům exportovat obilí ze svých přístavů.

Putin též pohrozil odvetou Kyjevu za pondělní útok na klíčový Kerčský most spojující Rusko s Krymským poloostrovem, který Kreml v roce 2014 anektoval.

Peking potvrdil poškození konzulátu v Oděse. Čínské zájmy na Ukrajině ochráníme, vzkázal

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám