Hlavní obsah

Ruský soud zakázal opoziční proevropskou stranu Parnas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský nejvyšší soud vyhověl návrhu tamního ministerstva spravedlnosti a zrušil opoziční stranu Parnas (Partija narodnoj svobody), kterou vede někdejší ruský premiér Michail Kasjanov. Soudci nařídili zlikvidovat ústředí i všechny regionální pobočky. Parnas se hlásí k antiputinismu a proevropskému směřování.

Foto: Profimedia.cz

Michail Kasjanov na památečním pochodu za Borise Němcova, liberálního opozičního ruského politika zastřeleného v Moskvě v roce 2015.

Článek

Jedním z deklarovaných důvodů má být přitom právě nedostatečné zastoupení strany v regionech, ale také údajné výhrady ze strany daňových orgánů a zmíněného ministerstva spravedlnosti. Informovala o tom ruská média.

Jak uvedl v dřívějším rozhovoru pro Právo a Novinky.cz profesor Andrej Zubov, ruský historik a člen Parnasu, opoziční strana měla nakročeno k likvidaci už delší dobu. Její představitelé „neměli přístup do médií, brožury se nesměly tisknout, protože by okamžitě byly označeny za extremistické“.

„Poslední volby byly zfalšované a nám připsali ne 8 procent, ale 0,8 procenta. Tehdy jsme pochopili, že hrát si s Putinem na demokracii je nesmysl,“ tvrdil Zubov, který se loni na podzim - stejně jako před ním řada jiných představitelů ruské opozice - uchýlil do dočasného zahraničního azylu. Jeho novým působištěm se stala Masarykova univerzita v Brně.

Letos v únoru Moskva oficiálně označila Zubova za tzv. zahraničního agenta, tedy člověka „pod zahraničním vlivem“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Zubov

Tato „nálepka“ se v Rusku běžně používá k pronásledování představitelů opozice. Lidé ze seznamu nesmějí například vykonávat pedagogickou činnost, organizovat veřejné akce, pracovat ve státní správě nebo působit jako členové volebních komisí nebo finančně podporovat politické strany.

Veškerou svou publikační činnost musejí viditelně doplnit o formulaci, že byl text vytvořen zahraničním agentem.

Rusko míří do 19. století, Putin z něj chce mít velmoc, říká historik Zubov

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám