Hlavní obsah

Rusko: Zmírněte sankce a bude obilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Před válkou na Ukrajině bylo Rusko největším vývozcem obilí. Do této pozice je připraveno se vrátit, avšak pod podmínkou, že bude Ruská zemědělská banka (RusAg) znovu připojena k bankovnímu systému SWIFT. Podle nezávislého ruského listu Kommersant to uvedl předseda komise pro finanční trh Státní dumy Anatolij Aksanov.

Foto: Reuters

Inspektoři v Turecku kontrolují ukrajinské obilí.

Článek

„Jsme připraveni znovu prodávat přebytek obilí, ale nastolujeme otázku finanční obsluhy dodávek specializovanou bankou, která je úzce spjata s ekonomikou,“ řekl Aksanov.

Britský deník Financial Times v polovině listopadu napsal o snahách OSN prodloužit dohodu o vývozu obilí, na které se Rusko s Ukrajinou dohodlo v červenci v Istanbulu. Podle zdrojů deníků za to Moskva požadovala, aby Spojené státy a Evropská unie zrušily sankce a připojily RusAg zpátky k systému SWIFT.

Mluvčí Evropské komise pro otázky zahraničních a bezpečnostních věcí Peter Stano v pondělí potvrdil, že EU bere ruské požadavky v potaz. Brusel podle něj zváží možnost, že by uvolnil sankce vůči Ruské zemědělské bance.

K diskusi o obilí dochází jen dva dny poté, co si svět připomněl 90 let od ukrajinského hladomoru. Za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina zahynulo podle odhadů historiků až šest milionů Ukrajinců.

Komunistický režim tehdy zabavoval obilí a dobytek ukrajinským obyvatelům. Některé země včetně ČR hladomor považují za úmyslně vyvolanou genocidu. Němci dokonce chtějí prosadit usnesení, které by hladomor za genocidu označilo. Podle zákonodárců by šlo také o signál ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Papež přirovnal invazi na Ukrajinu ke Stalinově hladomoru

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám