Hlavní obsah

Rusko trestně stíhá ukrajinského ministra obrany Heleteje a špičky armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko zahájilo trestní stíhání vedoucích činitelů ukrajinských ozbrojených sil v čele s ministrem obrany Valerijem Heletejem a náčelníkem generálního štábu Viktorem Muženkem kvůli údajným zločinům spáchaným na ruskojazyčném obyvatelstvu na východě Ukrajiny. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na mluvčího ruského vyšetřovacího výboru.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej

Článek

Vyšetřování je vedeno i proti veliteli 25. brigády ukrajinských ozbrojených sil Olehu Mikasovi a dalším vysoce postaveným vojenským činitelům.

Heletej a další vysocí vojenští činitelé jsou obviněni, že vydávali rozkazy s cílem "zcela zlikvidovat ruskojazyčné obyvatelstvo na území samozvané Luhanské a Doněcké lidové republiky". Vědomě tím prý porušili normy mezinárodního práva týkající se genocidy.

Na základě jejich rozkazů byly podle výboru v období od 3. července do 5. září ostřelovány Luhansk, Doněck, Slavjansk, Kramatorsk a další města a obce na územích kontrolovaných separatisty. Použity k tomu byly těžké zbraně, včetně raketometů a neřízených střel odpalovaných z bojových letounů.

O život přišlo podle vyšetřovacího výboru více než 3000 lidí a přes 5000 utrpělo zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám