Hlavní obsah

Rusko popírá obvinění z útoku na gruzínského a polského prezidenta

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Gruzínský prezident Michail Saakašvili obvinil ruské jednotky z palby na konvoj, ve kterém v neděli vpodvečer spolu s polským prezidentem Lechem Kaczynským přijel k hranicím s Jižní Osetií. Rusko podle agentury RIA Novosti veškerá obvinění odmítá, jsou podle něj čirou provokací.

Foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Bodyguardi hlídají po incidentu vůz s oběma prezidenty.

Článek

Saakašvili si se svým polským protějškem Kaczynským, který do Tbilisi přijel na oslavy pátého výročí Revoluce růží, v neděli večer vyjeli do oblasti Achalgori. Ta byla až do letošního srpna gruzínským územím, v současnosti patří k Jižní Osetii a na její hranici hlídkují ruští vojáci.

Na prezidentskou kolonu začali ze vzdálenosti asi 30 metrů střílet neznámí útočníci. Při incidentu nebyl nikdo zraněn. „Slyšeli jsme samopal asi 30 metrů od místa, kde jsem byl,” citovala Kaczynského polská agentura PAP. Nebyl si prý ale jistý, zda výstřely mířily do vzduchu nebo přímo na projíždějící vozidla.

Není jasné, kdo střílel

Kdo střílel, není podle agentury AP zcela jasné. Jednotlivá svědectví se liší a ze záběrů kamer není nic patrné. Gruzínský prezident každopádně z incidentu obvinil Rusy.

„Mezi námi jsem si nemyslel, že by na nás Rusové začali střílet,“ řekl Saakašvili na tiskové konferenci. “Pravdou je, že máme co dělat s nevyzpytatelnými lidmi. Nebyli rádi, že vidí našeho hosta, stejně jako nebyli rádi, že vidí mě,“ dodal.

Jasno měl o původci výstřelů i Kaczynski. „Z jejich výkřiků jsem poznal, že to byli Rusové. Vím také od gruzínského prezidenta, že v té oblasti jsou ruská stanoviště,“ popsal.

Ruský ministr zahraničí však obvinění gruzínské strany označil za „čirou provokaci“ . Nejde podle něj o první případ, kdy gruzínské úřady všechno zorganizovaly samy a pak vinily ruskou stranu.

„Když pozvou prezidenta na oslavy do Tbilisi, pak ho posadí do auta a odvezou do jiného státu, copak to není provokace? Žádnou střelbu nikdo z našich pozic ani z pozic jihoosetských vojsk nezahájil,“ řekl Lavrov. „Budeme teď mít o čem mluvit při dalším kole ženevských konzultací,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám