Hlavní obsah

Ruská tajná služba zadržela strůjce výbuchu v Petrohradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Ruská tajná služba zadržela strůjce středečního atentátu v petrohradském supermarketu, uvedla agentura Interfax s odkazem na policejní informace. Při explozi bylo zraněno 18 lidí. K odpovědnosti za čin se v pátek přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS) prostřednictvím své propagandistické agentury Amak, žádné důkazy ale neposkytla.

Foto: Handout, Reuters

Exploze v petrohradském supermarketu zranila 13 lidí.

Článek

„Federální bezpečnostní služba Ruské federace 30. prosince 2017 v rámci pátrací akce zadržela organizátora a přímého pachatele atentátu, při kterém 27. prosince v obchodním centru Křižovatka v Petrohradu explodovalo podomácku vyrobené výbušné zařízení," cituje agentura TASS z prohlášení tajné služby. Žádné další podrobnosti neuvádí.

Vyšetřovatelé nyní podezřelého vyslýchají. Policie bude žádat soud o jeho předběžné zatčení.

Atentát má mít na svědomí pětatřicetiletý občan Ruska Dmitrij Lukjanenko, který je z Petrohradu, napsala agentura Interfax. Podle jejích informací je muž závislý na drogách. Je údajně stoupencem nacionalistického hnutí New Age (Nová éra).

Agentura TASS s odkazem na své zdroje uvedla, že se podezřelý léčil s psychickou poruchou. Úřady žádnou z těchto informací dosud nepotvrdily.

V obchodě v zábavním centru podle vyšetřovatelů vybuchlo podomácku vyrobené zařízení, a to v místě, kde ležely košíky pro nakupující. Výbušnina byla doplněna šrapnely kvůli ničivějšímu účinku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Následky výbuchu v petrohradském supermarketu

Nejmenovaný zdroj z vyšetřování už ve středu agentuře Interfax řekl, že výbuch měl sílu 200 gramů TNT.

Foto: Handout, Reuters

Výbuch měl mít sílu 200 gramů trinitrotoluenu.

Ruští vyšetřovatelé v nedávných dnech zneškodnili islamistickou buňku, která měla v plánu ve městě zaútočit. K jejímu odhalení měla dopomoci americká CIA, za což děkoval prezident Vladimir Putin svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi.

Petrohrad byl letos na jaře dějištěm pumového útoku v metru. Islamista původem z Uzbekistánu tam zabil 14 lidí a sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám