Hlavní obsah

Ruská anexe Krymu byla agresí, shodla se V4

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Prezidenti České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska se podle prezidenta hostitelské země Andreje Kisky shodli na tom, že to, co se stalo na Krymu, byla anexe a agrese.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Zleva český prezident Miloš Zeman, polský prezident Bronislaw Komorowski, slovenský Andrej Kiska, maďarský Janos Ader a ukrajinský Petro Porošenko

Článek

„Shodli jsme se na tom, že je potřebný jednotný postup Evropské unie, že sankce byly potřebné,“ řekl Kiska. Země V4 nabídly pomoc Ukrajině při potřebných reformách.

Kiska připomněl, že se hlavy států se v Bratislavě setkávají v rámci oslav 25. výročí Sametové revoluce. Iniciátorem vzpomínkových setkání ve všech zúčastněných zemích byl německý prezident Joachim Gauck, který byl v Bratislavě rovněž přítomen.

Kiska zdůraznil, že za několik dní oslaví Ukrajina první výročí svého boje za demokracii a svobodu. „Volby, prezidentské a následně i parlamentní, jasně ukázaly, že lidé na Ukrajině chtějí jít naší cestou. Cestou k demokratické a svobodné Evropě,“ uvedl Kiska.

Zeman by volil Porošenkův blok

Český prezident Miloš Zeman řekl, že kdyby byl ukrajinským občanem, v parlamentních volbách by volil jeho blok. „Protože chci věřit, že vstoupí do dějin jako prezident míru, nikoli jako prezident války. Že se mu podaří naplnit minské dohody a že se mu podaří dosáhnout toho, aby v této válce neumírali nejenom vojáci, ale i civilní oběti, včetně žen, dětí a starců,“ uvedl Zeman.

Polský prezident Bronislav Komorowski zdůraznil, že solidarita států V4 je důležitá, protože Ukrajina stojí tváří v tvář ruské agresi. Maďarský prezident János Áder uvedl, že jeho země má zájem, aby Ukrajina byla nezávislou zemí, která si zachová svou teritoriální integritu.

Reklama

Výběr článků

Načítám