Hlavní obsah

Rozsáhlý požár u chorvatského Šibeniku je pod kontrolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požár, který si ve středu v Chorvatsku vynutil evakuaci lidí z oblíbených turistických letovisek Zaton a Raslina nedaleko Šibeniku, se hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Oheň už je obklíčen ze všech stran, informovali podle listu Jutarnji list místní hasiči.

Požáry v ChorvatskuVideo: AP

 
Článek

Také chorvatský ministr vnitra Davor Božinovič ve čtvrtek ráno v místní hasičské zbrojnici konstatoval, že situace je lepší než ve středu. Příznivější jsou podle něj i povětrnostní podmínky.

Panovaly přitom obavy, aby se oheň nepřiblížil k přímořské vesnici Tribunj směrem k městu Vodice, kde je mnoho borových lesů.

Chorvatský hasičský svaz ráno oznámil, že v noci na čtvrtek u obcí Zaton a Raslina bojovalo s ohněm více než 300 hasičů. Kolem 02:00 se jim částečně podařilo dostat požár pod kontrolu a ve čtvrtek ráno se už plameny nešířily nekontrolovaně. Oheň je zajištěn ze všech stran, uvedl Chorvatský hasičský svaz (HVZ).

Obrovský požár v Chorvatsku. Lidé se evakuovali pomocí lodí

Zahraniční

Do boje s živlem byly nasazeny i dva hasičské letouny Canadair. V oblasti byly kvůli požáru uzavřeny některé komunikace.

Ve středu byli evakuovaní lidé odváženi na člunech přes Šibenický záliv, respektive Prokljanské jezero v ústí řeky Krky. V Zatonu zachvátily plameny střechy několika domů, místního kostela a hasičské zbrojnice, hasičům se ale podařilo budovy zachránit.

Lesní požáry jsou v Chorvatsku v době letních měsíců běžným jevem. V současné době jim nahrává dlouho trvající sucho, které postihlo prakticky celou jižní Evropu. Jen o minulém víkendu zničil požár nedaleko města Pula na Istrijském poloostrově 40 hektarů porostu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám