Hlavní obsah

Reznikov: Nejen ukrajinské firmy. I zahraniční dodavatelé dostali peníze, ale zbraně nikde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ministerstvo obrany se soudí se všemi dodavateli, kteří loni inkasovali peníze na nákup zbraní, ale nedodali je, a to včetně zahraničních. Prohlásil to v neděli ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Foto: Julie Sebadelha, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Článek

Jeho rezort podal od začátku letošního roku bezmála třicet žalob na ukrajinské státní společnosti Spectechnoeksport, Ukrspeceksport, Progres a Ahencija oboronnych zakupiveľ, o kauze informovala Ukrajinska pravda.

Reznikov naznačil, že se problém netýká pouze ukrajinských dovozců zbraní, na které se zaměřili investigativci Ukrajinské pravdy. Ukrajinské ministerstvo obrany uzavíralo kontrakty také přímo se zahraničními dodavateli.

Na začátku války brali, co se dalo

„Smlouvy se podepisovaly na konci února a v březnu, jen si vzpomeňte na tehdejší podmínky - kupovali jsme všechno, co jen šlo. (Ukrajinští) dodavatelé se sami domlouvali se zbrojaři po celém světě. A jak se ukázalo, na trhu nejsou jen poctivci. A jejich subdodavatelé také nebyli všichni poctiví. Nebo v některých zemích došlo na omezení zbrojních licencí. Mnohé z těch kontraktů, na jejichž základě vznikl dluh, nejsou podezřelé,“ sdělil ukrajinský ministr.

„(Ukrajinští státní dovozci, které ministerstvo zažalovalo) se sami nyní soudí se subdodavateli v zahraničí a snaží se domoci splnění kontraktů, tedy dodávek munice nebo zbraní,“ prohlásil Reznikov s tím, že je přesvědčen, že se nejenže podaří vrátit peníze, ale spíše nakonec skutečně získat objednané zboží.

Ukrajinské státní firmy inkasovaly za zbraně, které pak nenakoupily. Miliardy vyvedly do zahraničí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám