Hlavní obsah

Řecko dalo občanství běžencům, kteří zachránili životy při požáru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko udělilo občanství třem migrantům-rybářům, kteří během rozsáhlého požáru nedaleko Atén loni v červenci zachránili desítky lidí. Prezident Prokopis Pavlopulos během ceremonie dvěma Egypťanům a Albánci poděkoval za to, že svým chováním projevili „solidaritu a lidskost“, napsala britská BBC.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nyní jste také evropští občané, a tak můžete naučit všechny naše partnery, kteří si neuvědomují, co jsou evropské hodnoty, dělat to, co by měli,“ uvedl prezident. Při loňském požáru zahynulo nejméně 90 lidí. Nejvíce postižené bylo přímořské letovisko Mati.

Kolik přesně lidí všichni tři muži uchránili před plameny, není jasné. Podle ministra vnitra ale spolu s řeckými kolegy rybáři zachránili „desítky našich spoluobčanů“.

Jak řekl řeckým médiím jeden z egyptských rybářů, v podobných situacích „neexistuje žádné náboženství, nic není černobílé - když vidíte něco podobného, musíte tam jen jít a klidně i položit život při záchraně lidí“. „Rád bych vzkázal všem cizincům, že by měli respektovat místa, kde žijí,“ dodal. Jak ho doplnil jeho egyptský krajan, podobně jako při řeckém požáru by se zachoval kdykoli znovu.

Příliv migrantů z Blízkého východu a z Asie do Řecka byl v posledních letech nejvyšší v roce 2015, kdy podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo do Řecka asi milion běženců. Většina z nich ale tehdy ještě pokračovala dál do Evropy. Na jaře 2016 ale evropské země hranice uzavřely a migranti se v Řecku začali hromadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám