Hlavní obsah

Řecko chce postavit zeď na hranici s Tureckem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká vláda plánuje postavit podél 206 kilometrů dlouhé hranice s Tureckem zeď. Ta má zabránit přeshraničnímu pohybu ilegálních běženců. Záměr oznámil v rozhovoru řecký ministr pro ochranu občanů a bývalý eurokomisař pro energetiku Christos Papoutsis.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Řecká společnost je na hranici možností při přijímání ilegálních přistěhovalců,“ řekl Papoutsis řecké agentuře ANA a k plánu postavit zeď dodal: „Jsme absolutně rozhodnuti“. Ministr také poznamenal, že se vláda zaměří také na boj proti pašerákům a obchodníkům s „lidmi a jejich nadějemi na lepší život“.

Papoutsis projekt srovnal s více než tisíc kilometrů dlouhou zdí mezi USA a Mexikem. Zeď mezi Arizonou, Kalifornií, Novým Mexikem, Texasem a Mexikem je železná a dosahuje do výše 4,5 metru. Kromě strážců, kamerových a radarových systémů, ji střeží i bezpilotní letouny.

Turecko ani Evropská unie zatím na řecký plán nereagovaly. Server EUObserver ale upozornil, že by zeď mohla být výrazem odmítnutí Ankary ze strany celé unie. Turecko usiluje o vstup do EU a evropská sedmadvacítka se k tomu staví neurčitě.

Řecko je jednou z hlavních bran afrických a asijských běženců do Evropské unie. Měsíčně je na jeho hranicích zachyceno několik tisíc z nich. V říjnu to bylo přes 7000 a v listopadu přes 4000 lidí.

EU pomáhá problém řešit. Kromě peněz – pro příštích šest měsíců Řecko od Evropské komise obdrží 9,8 miliónu eur, tedy téměř čtvrt miliardy korun – pomáhá od loňského podzimu řeckou hranici střežit 175 pohraničníků mise RABIT evropské agentury pro spolupráci na vnějších hranicích členských zemí FRONTEX. Misi tvoří strážci z 26 zemí EU a Schengenského prostoru, včetně dvou zástupců z ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám