Hlavní obsah

Reakce na zabavení ruských peněz na Západě bude extrémně tvrdá, pohrozila Zacharovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle agentury RIA Novosti pohrozila v úterý „extrémně tvrdou reakcí“ na rozhodnutí EU o pravidlech, která otevírají cestu k možnému využití zisků ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky k podpoře Ukrajiny. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pohrozil, že „Rusko bude stíhat všechny, kdo se pokusí získat jeho majetek“.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová (únor 2024)

Článek

EU za dva roky od začátku války na Ukrajině zablokovala zhruba 200 miliard eur (přes 5 bilionů korun) finančních aktiv Ruské centrální banky. Západní země si podle Zacharovové snaží zcizením zisku ze zablokovaných ruských peněz kompenzovat náklady na udržování „krvavého ukrajinského konfliktu a kyjevského režimu“.

„Vzhledem k tomu, že naše země to (postup Západu) kvalifikovala jako krádež, bude s pachateli zacházet jako se zloději. Ne jako s politickými manipulátory, ale jako se zloději. No a jak se má se zloději zacházet?“ položila podle RIA Novosti řečnickou otázku Zacharovová. „Zloděj má být ve vězení a má snášet všechny důsledky, které z toho vyplývají,“ odpověděla si.

Servítky si nebral ani kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Podle něj bude „Rusko chránit svůj majetek a stíhat každého, kdo se ho pokusí neoprávněně získat“.

EU se shodla na pravidlech využití zisků ze zmrazených ruských peněz

Evropa

„Snaží se otevřít otázku vyvlastnění našeho majetku. Jde o zásah do soukromého majetku, je to nezákonné. Budeme právní cestou stíhat každého, kdo se na takových rozhodnutích a jejich realizaci podílí. Rusko bude chránit své zájmy,“ řekl Peskov podle serveru Life.ru.

Nejvíc drží Euroclear

Převážnou část zmrazených aktiv Ruské centrální banky uchovává v Belgii sídlící společnost Euroclear, která loni vydělala na úrocích z ruských aktiv 4,4 miliardy eur (110 miliard Kč).

Podle stálého zástupce Ruska při EU Kirilla Logvinova „neexistuje žádné právní odůvodnění pro převod ruských aktiv zmrazených na Západě nebo příjmů z nich na Ukrajinu, protože samotné zmrazení je nezákonné“.

Rusové přiznávají, že v důsledku uvalení sankcí byla v zahraničí zmrazena přibližně polovina ruských devizových rezerv, tedy asi 300 miliard dolarů (zhruba 7 bilionů Kč).

Rusko chce vyvlastnit klíčové průmyslové podniky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám