Hlavní obsah

Reaganovu sochu v Budapešti postavili u sovětského památníku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

U příležitosti stého výročí narození bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana byla ve středu v Budapešti odhalena jeho bronzová socha vysoká 2,2 metru. Socha stojí na náměstí Svobody (Szabadság tér), nedaleko památníku sovětských vojáků, kteří padli v bojích při osvobození maďarském hlavním městě.

Článek

Socha stojí tak, že Reagan se přímo dívá na památník sovětských vojáků. Na stejném náměstí je i budova velvyslanectví Spojených států a nedaleko stojí budova maďarského parlamentu.

Slavnostního odhalení Reaganovy sochy se zúčastnil maďarský premiér Viktor Orbán i bývalá ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová.

„Nikdy se už nemůže stát, že necháme osamocené národy, které bojují za svoji svobodu,“ uvedla v projevu Riceová. Podle Orbána je Reaganův život důkazem, že je možné změnit osud, pokud k tomu člověk najde dostatek síly a odvahy. „Může se to povést, pokud najdeme odvahu k rozlišení dobra a zla, pravdy a lži,“ uvedl Orbán.

Autorem sochy je maďarský sochař István Máté. Dílo zobrazuje exprezidenta při ležérní chůzi, jako právě by směřoval z amerického velvyslanectví do budovy maďarského parlamentu.

Maďarští pravicoví politici už několikrát vyzvali k přemístění sovětského památníku z centra Budapešti. Zatím k tomu nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám