Hlavní obsah

Rakousko přitvrzuje, za rychlou jízdu hrozí pokuta až 130 tisíc

Vídeň

Od středy začínají v Rakousku v rámci změn předpisů o silničním provozu platit tvrdé tresty pro řidiče za rychlost. Nedodržování maximální povolené rychlosti může vyjít v této alpské zemi hodně draho. Současné, už tak vysoké pokuty se dostávají až k 5000 eur (zhruba 130 tisícům korunám) či k odnětí řidičského průkazu na místě, píše server deníku Krone s odvoláním na rakouský automotoklub (ÖAMTC).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každý, kdo výrazně překračuje rychlostní limity v zastavěných oblastech nebo mimo tyto oblasti, musí počítat s tím, že přijde o řidičský průkaz.

„Dříve hrozilo za první přestupek v podobě překročení rychlostního limitu v obci o 41 až 60 km/h odebrání řidičského průkazu na dva týdny, nyní je to měsíc,“ uvádí ÖAMTC.

Pokud se přestupek bude opakovat, hrozí řidiči tři měsíce bez řidičáku. „S každým dalším překročením jsou to tři až šest měsíců,“ uvedl hlavní právník ÖAMTC Martin Hoffer.

Paříž omezila maximální rychlost na 30 km/h

AutoMoto

Pokud řidič spáchal přestupek a byl mu řidičský průkaz odebrán, tento přestupek se mu vymaže v registru řidičského průkazu až po čtyřech letech. Poté je podobné porušení opět bráno, jako by se stalo poprvé.

Pokuty se za závažná porušení předpisů v mnoha případech více než zdvojnásobily, maximum činí od 2180 eur (56 tisíc korun) do 5000 eur (130 tisíc korun).

Každý, kdo překročí nejvyšší povolenou rychlost o více než 30 km/h, zaplatí 150 eur (3800 korun) místo dosavadních 70 eur (1800 korun).

Kdo v obci překročí rychlost o více než 40 km/h, zaplatí minimálně 300 eur místo dosavadních 150 eur.

Češi v Německu ujížděli policii, dostihli je až v Rakousku

Krimi

Každý, kdo překročil rychlost v zastavěné oblasti a jel 41 až 60 km/h, přijde o řidičský průkaz na jeden měsíc, i když to bylo první porušení předpisů tohoto typu.

Ze statistik vyplývá, že 63 procent všech loňských dopravních nehod se stalo v obcích. Zraněno při nich bylo 22 812 lidí a 89 osob zemřelo. Čtyřicet procent obětí tvořili chodci, šest z deseti bylo starších 70 let.

Automotoklub proto požaduje, aby se rychlost v zastavěných oblastech snížila na plošných 30 km/h, vyšší rychlost by měla být výjimkou. Takové nařízení platí v Paříži od pondělí, ve Španělsku od května a v Bruselu od začátku letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám