Hlavní obsah

Putinův krtek v německé rozvědce chtěl Rusům předat souřadnice raketometů HIMARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carsten Linke (52), vysoce postavený činitel německé rozvědky – Spolkové zpravodajské služby (BND) –, obviněný z předání přísně tajných zpravodajských informací Moskvě, měl na žádost ruských řídicích orgánů za úkol zjistit polohu západních raketometů HIMARS na Ukrajině.

Foto: Emree Weaver, ČTK/AP

Salvové raketomety HIMARS, které USA v minulosti posílaly Ukrajině

Článek

Ruská špionážní služba FSB požádala Linkeho loni na podzim prostřednictvím kurýra Arthura E. (31), aby jí předal přesné informace o umístění raketových systémů HIMARS a Iris-T, které na Ukrajinu dodaly USA a Německo, napsal portál SpiegelOnline.

„Němečtí prokurátoři se prý domnívají, že je nepravděpodobné, že by byl schopen tyto informace předat, i když je zřejmé, že by si k nim dokázal získat přístup,“ podotkl web týdeníku Der Spiegel.

Na oplátku FSB pravděpodobně mu zaplatila v hotovosti. Vyšetřovatelé našli ve skříňce, která mu patřila ve fotbalovém klubu v bavorském Weilheimu, kde trénoval žákovský oddíl, obálku s šestimístnou částkou v eurech, podotkl web.

Předpokládá se, že Linke pořídil kopie zpravodajských informací tak, že je vyfotografoval na mobil, vytiskl a předal kurýrovi, který je odvezl do Moskvy.

Bývalý pracovník britské ambasády v Berlíně dostal 13 let za špionáž pro Rusy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám