Hlavní obsah

Putin může zvítězit kvůli neschopnosti Západu dát Ukrajině zbraně, zní z Litvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nakonec může dosáhnout vítězství ve válce na Ukrajině kvůli neschopnosti západních partnerů poskytnout Kyjevu zbraně. V Bruselu to před zahájením Evropské rady na úrovni šéfů diplomacií prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

Foto: Profimedia.cz

Gabrielius Landbergis v Bruselu na pondělním setkání s tiskem

Článek

„V současné době situace vypadá tak, že se Putin chystá oprášit prach ze svých plánů na den vítězství, které odložil. Protože když viděl diskuse ve Washingtonu, neschopnost Evropy posunout se dál s vojenskou podporou pro Ukrajinu a zvýšený tlak na Ukrajince na frontě, myslím, že zas může šťastně začít plánovat,“ prohlásil Landsbergis.

Podle něj byla Evropa schopna tlačit takovým způsobem, aby se společný den vítězství slavil na Ukrajině, ale nyní jsou podle jeho soudu na pořadu dne opět nejrůznější scénáře.

„Byli jsme schopni přijmout jasná a důležitá rozhodnutí. Evropa byla schopna ukázat, že je lídrem. Nastala doba, abychom to udělali znovu,“ zdůraznil Landsbergis.

Odmítavě reagoval na novinářský dotaz, zda by měla Ukrajina usilovat o vyjednávání s Kremlem. Jakékoliv zastavení bojů nebo rozhovory podle něj povedou k vítězství v Moskvě.

„Může nastat právě takový den, kdy Ukrajinci nebudou schopni bojovat dál kvůli naší neschopnosti zajistit jim zbraně. Tímto způsobem pomáháme Putinovu vítězství. Musíme být naprosto čitelní. Neexistuje „zlatý střed“. Nejsou šedé zóny, žádné stromy ani kameny, kam by se dalo schovat,“ varoval šéf litevské diplomacie.

Pokud dojde na zastavení bojů a Evropa se tohoto chytí s tím, že se podařilo ochránit Kyjev a jiná ukrajinská území, bude naprosto zřejmé, že to je Putinovo vítězství, citovala z Landsbergisova vyjádření pro média také Ukrajinska pravda.

Tento ukrajinský zdroj v souvislosti s tématem připomněl, že Evropská unie už rok není schopna jednoznačně podpořit osmou tranši pomoci napadené zemi v hodnotě 500 milionů eur (11,5 miliardy korun) na nákup zbraní pro Ukrajinu. Tento nákup blokuje Maďarsko, které jej podmiňuje vyřazením maďarské banky OTP z ukrajinského seznamu „mezinárodních sponzorů války“.

My vás nezradíme, zní z Pobaltí

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám