Hlavní obsah

Psychicky narušený muž ze Žiliny podpálil 400 let starou mumii šlechtičny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Čtyři sta let starou mumii Žofie Bosniakové ve středu podpálil 31letý muž ze Žiliny. "Muž, který se v minulosti léčil na psychiatrii vytáhl 400let starou mumii z kaple v obci Teplička nad Váhom a podpálil ji. Mumie byla zcela zničena," řekla Novinkám žilinská policejní mluvčí Jana Balogová.

Článek

Policisty přivolali místní občané, kteří viděli, že u kaple něco hoří. Po příjezdu se policisté snažili oheň uhasit ručními hasícími přístroji. Než však dorazili hasiči, mumie zcela shořela.

Jednatřicetiletý pachatel ze Žiliny utrpěl popáleniny a po ošetření ho policie zadržela. Motiv jeho činu není zatím jasný.

"Tělesné pozůstatky byly uloženy v dřevěné rakvi, kterou muž vytáhl před kapli, polil ji hořlavinou a zapálil," dodala Balogová. Muži hrozí jeden až pět let vězení za hanobení mrtvoly.

Klíče mu dali v cukrárně

Muž se do kaple dostal jako běžný turista. Klíče od kaple mu dali v nedaleké cukrárně. Po založení ohně zůstal na místě, kde ho zadrželi policisté. Někteří místní obyvatelé označili pachatele za satanistu a nepřítele církve.

Žofie Bosniaková byla manželkou uherského palatina Františka Vesselényiho. Žila v Tepličce nad Váhom a v roce 1644 zemřela na hradě Strečno. Za svého života zřídila útulek pro chudé a nemocnici. Nemajetným rozdávala malý chléb, kterému se dodnes na Slovensku říká bosniaky.

Několik let po smrti našli její neporušené tělo, i když nebylo balzamováno. Hrabě Ján Lowenburg dal v roce 1698 její tělesné pozůstatky přemístit z hradní kaple do kaple v Teličce nad Váhom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám