Hlavní obsah

První naléhavou transplantaci obličeje provedli v Polsku

– Varšava

Polští lékaři provedli naléhavou celkovou transplantaci obličeje 33letému muži, kterému řezačka kamene doslova amputovala tvář a poškodila čelisti. Jak dnes informovala agentura PAP, muži šlo o život, proto byl zákrok proveden bez obvyklých dlouhých příprav už několik týdnů po neštěstí.

Foto: ČTK/AP

Operovaný muž

Článek

Operaci provedli 15. května lékaři onkologického centra v Glivicích na jihu země a trvala 27 hodin. Podle šéfa operačního týmu Adama Macijewského šlo o první transplantaci obličeje v Polsku a zároveň o první takovou transplantaci na světě s cílem zachránit život. Postižený by podle něj bez rychlého zákroku nepřežil – nemohl jíst, měl potíže s dýcháním a hrozila mu infekce.

Přípravy dosavadních transplantací obličeje trvaly měsíce i roky.

Foto: ČTK/AP

Muž přišel o obličej při manipulaci s řezačkou kamene.

Chirurgové transplantovali pacientovi tvář, čelisti, horní patro a očnice. Jeho stav je nadále vážný, ale stabilizovaný. Užívá léky k prevenci odmítnutí transplantátu. Podle doktorů by při dobrém vývoji mohl do deseti dnů začít sám jíst.

Jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje český lékař Bohdan Pomahač, který žije ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám