Hlavní obsah

Protesty proti premiérovi ochromují Jerevan, šéfa opozice zadrželi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V arménské metropoli Jerevanu se v pondělí opět sešly stovky stoupenců opozice, kteří požadují odstoupení premiéra Serže Sargsjana. K demonstrantům se přidali studenti vysokých škol, kteří bojkotují výuku, informovala agentura TASS. V cele zůstává šéf tamní opozice Nikol Pašinjan, který demonstrace vede a kterého policie v neděli zadržela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jerevanu se konají masové demonstrace proti premiéroviVideo: Reuters

 
Článek

Protesty, jež prakticky ochromily Jerevan, trvají už více než deset dní. Premiér, který do funkce nedávno nastoupil po deseti letech v úřadu prezidenta, prosadil loni v Arménii zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice tak chce i nadále ovládat arménskou politiku.

Demonstranti v pondělí s pokřiky jako „Připojte se k nám!“ znovu zablokovali některé ulice metropole. Situaci sledují bezpečnostní složky, které znovu varovaly před pořádáním nezákonných akcí.

Foto: Hrant Khachatryan, ČTK/AP

Arménský premiér Serž Sargsjan (vlevo) s předákem opozice Nikolem Pašinjanem

Zadrženo 300 lidí včetně šéfa opozice

K protestům se připojili i vysokoškoláci po celé zemi, kteří zahájili bojkot výuky. Před Jerevanskou státní univerzitou se sešla zhruba stovka studentů, kteří se odmítají účastnit přednášek. Kolemjdoucí vyzývají, aby se k nim přidali.

Foto: Aram Kirakosyan, ČTK/AP

Demonstrace v Jerevanu

Protivládní protesty v neděli v Jerevanu znovu propukly poté, co Sargsjan odmítl vyjednávat s opozičním předákem Pašinjanem. Policie vzápětí proti účastníkům protestů tvrdě zakročila. Zadrženo bylo bezmála 300 lidí, mezi nimi i Pašinjan a další dva poslanci. Prokuratura je viní z narušování veřejného pořádku. Předseda arménského parlamentu Ara Bablojan v noci na pondělí zadržené opoziční politiky navštívil a vyjádřil naději, že se dialog mezi vládou a opozicí obnoví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám