Hlavní obsah

Propuštěné členy Pussy Riot opět zadrželi, hrozí jim nové obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čtyři členy ruské punkové feministické skupiny Pussy Riot v pondělí zadrželi hned po propuštění z vězení. Nově jsou stíháni za organizování nepovoleného shromáždění. Tři ženy a jednoho muže moskevský soud v polovině července poslal na 15 dní do vězení za to, že narušili průběh finále světového fotbalového šampionátu v Moskvě.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Veronika Nikulšinová po propuštění z vězení

Článek

Bezprostředně po propuštění z věznice policisté v pondělí Pjotra Verzilova, Olgu Kuračovovou, Olgu Pastuchovovou a Veroniku Nikulšinovou znovu zadrželi a odvedli k výslechu. Museli vypnout své mobilní telefony a strávit noc na policejní stanici.

Rozhlasová stanice Echo Moskvy pak oznámila, že padlo obvinění z pořádání nepovoleného mítinku. O jakou akci mělo jít, není jasné. Čtveřici podle Echa Moskvy hrozí vysoká pokuta nebo další vězení po dobu deseti dnů.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Pjotr Verzilov u soudu

Patnáct dní strávili všichni čtyři ve vězení za výtržnictví. Tři členové skupiny vtrhli 15. července na hřiště stadiónu v Lužnikách ve druhé polovině finálového utkání mezi Francií a Chorvatskem. Z míst kolem francouzské branky běželi asi 50 metrů každý jiným směrem, než se je pořadatelům podařilo dopadnout; čtvrtý člověk byl zadržen hned v úvodu celé akce. [celá zpráva]

Hra byla na chvíli přerušena, ale asi za 25 vteřin se pokračovalo. Čtveřice byla odsouzena za výtržnictví. [celá zpráva]

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Olga Kuračovová po propuštění z vězení.

Navíc dostala pokutu za neoprávněné nošení policejních uniforem, v nichž na hrací plochu vběhla.

Podle webu skupiny Pussy Riot akce nazvaná „Policista vstupuje do hry” byla věnována 11. výročí smrti básníka, malíře a sochaře Dmitrije Prigova (1940-2007), který patřil v sovětské éře k vůdčím postavám ruského undergroundu. Akcí chtěli její účastníci také upozornit na problém politických vězňů v Rusku a porušování svobody slova a shromažďování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám