Hlavní obsah

Proč se ze staveniště ozývají výbuchy? Našli jsme tam 314 bomb, přiznal řecký starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 314 německých bomb z druhé světové války nalezli stavební dělníci během prací na pozemcích kolem starého aténského letiště Elliniko. Nacházely se pouhé dva metry pod zemí, mnohé přímo pod zařízením vybudovaným pro letní olympiádu v roce 2004, uvedl web e-kathimerini.

Foto: Shutterstock

Athény. Ilustrační foto

Článek

Veřejnost se podle e-kathimerini o celé věci dozvěděla, když Jannis Konstantatos, starosta aténského předměstí Elliniko-Argyropoli, musel mnoha rozhořčeným občanům vysvětlit, proč se ze staveniště velkého revitalizačního projektu ozývají časté výbuchy.

„To jsou řízené exploze,“ snažil se starosta na tiskové konferenci uklidnit lidí poté, co jim řekl o nálezu 314 bomb. „Byly ve dvou metrech pod bývalými zařízeními několika spolků, pod mateřskými školami a sportovními zařízením vybudovanými pro olympijské hry,“ vysvětloval s tím, že drtivou většinu staré munice už zlikvidovali pyrotechnici řecké armády.

Foto: Profimedia.cz

Staré letiště Elliniko má v rámci projektu The Ellinikon projít revitalizací.

„Záhadou je, jak celé letiště a jeho četná zařízení, kam denně vstoupily tisíce lidí, fungovaly v takovém minovém poli,“ řekl starosta, aniž dokázal vysvětlit, jak je možné, že se na bomby nepřišlo při stavbě zařízení pro olympiádu.

Letiště Elliniko bylo postaveno koncem 30. let minulého století. Za druhé světové války ho za okupace Řecka využívala německá luftwaffe. V roce 1947 tam byla umístěna mimo jiné americká letecká základna, odkud Spojené státy později, v letech 1960 až 1993, monitorovaly východní Středomoří. Elliniko také až do roku 2001 sloužilo jako civilní mezinárodní letiště.

O tři roky později se část areálu proměnila v dějiště olympijských her a až donedávna se tam nacházel uprchlický tábor. Celá oblast nyní prochází intenzivní revitalizací.

V Anglii odpálili půltunovou bombu z druhé světové války. Evakuovali tisíce lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám