Hlavní obsah

Probuzený medvěd na Slovensku zaútočil na člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Národním parku Veľká Fatra zaútočil ve středu na člověka medvěd, kterého ze zimního spánku probudilo neobvykle teplé počasí. Medvěd kousl muže do nohy a poškrábal ho na rukou. „Muž je mimo ohrožení života a zůstal na pozorování v Univerzitní nemocnici Martin,“ uvedla ve čtvrtek agentura TASR.

Foto: Envato Elements

Medvěd hnědý (ilustrační foto)

Článek

K útoku podle agentury TASR došlo na hřebenovém chodníku ve směru na vrch Prieložnica v ochranném pásmu národního parku. „Muž byl na turistickém výstupu společně s manželkou. Po napadení medvědem sestoupil do doliny, odkud ho do nemocnice dovezl rodinný příslušník,“ uvedla agentura.

Odbor komunikace Státní ochrany přírody uvedl, že medvěda pravděpodobně probudilo ze spánku teplejší počasí a předchozí deště. „Mohl vyhledávat lepší místo k přezimování,“ uvedla Státní ochrana přírody s tím, že její zaměstnanci vykonají prohlídku místa útoku s cílem vyloučit, že šlo o zraněného jedince.

Turistům doporučuje, aby si všímali stop, trusu a znaků toho, že se v místě medvěd krmil. „Obzvláště opatrní bychom měli být při pohybu v hustém porostu a při špatné viditelnosti,“ konstatovala Státní ochrana přírody s tím, že ve zmíněné oblasti Veľké Fatry je častý výskyt největších slovenských šelem a jejich zimovisek.

V letošním roce došlo na Slovensku ke dvanácti případům zranění po útoku medvěda. V dalších osmi případech se střet s lesní šelmou obešel bez zranění nebo k fyzickému kontaktu nedošlo.

Na Slovensku žije až 1275 medvědů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám