Hlavní obsah

Příštími členy EU by měly být Srbsko a Černá Hora. Možná už v roce 2025

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Srbsko a Černá Hora budou pravděpodobně příštími státy, které se stanou členy Evropské unie (EU). Zřejmě se to stane v roce 2025. Řekl to komisař pro rozšíření EU Johannes Hahn v rozhovoru, o němž v pátek informovala agentura Reuters.

Foto: archiv Pravo, Právo

Vlajka EU

Článek

„Nadešel čas dokončit práci z roku 1989. Stanovili jsme rok 2025 jako orientační termín pro Srbsko a Černou Horu, což je realistické, ale zároveň i velmi ambiciózní,” řekl Hahn s poukazem na rozšiřování bloku na východ po pádu berlínské zdi.

Evropská unie podle Hahna již zahájila diplomatické úsilí, jehož cílem je urychlit kroky, které po pozastavení přijímání nových členů přivedou do EU šest západobalkánských zemí.

Brexit zvýšil naději

V přistoupení do Evropské unie doufají Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Makedonie a Srbsko.

Jejich šance na členství se podle Reuters v posledních letech zmenšily, když unijní politici poněkud ztratili zájem o to, pokračovat v rozšiřování bloku v důsledku rostoucího euroskepticismu v členských zemích, krize eurozóny v letech 2009 až 2013 a také kvůli rozhodnutí Británie Unii opustit. Rostoucí vliv Ruska, migrační krize, posun Turecka k autoritářskému režimu a přání posílit evropskou integraci však po nadcházejícím odchodu Británie v roce 2019 přinesly Balkánu novou naději.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám