Hlavní obsah

Přípravy Česka na předsednictví jsou prvotřídní, chválí šéf Evropské komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Předseda Evropské komise José Barroso věří, že české předsednictví v Evropské unii bude úspěšné. Česko bude Unii předsedat od ledna půl roku. Štafetu převezme od Francie, která o schopnostech Česka odvést skvělou práci pochybuje.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso

Článek

"Přípravy na předsednictví byly prvotřídní a ze spolupráce s předsedou české vlády Mirkem Topolánkem a dalšími politiky mám dobrý pocit, řekl Barroso v úterním rozhovoru s českými novináři.

Podle něj nejsou důležité postoje českého prezidenta Václava Klause, který je nejčastěji zdrojem pesimismu evropských politiků. Barroso řekl, že nehodlá komentováním výroků českého prezidenta ztrácet čas. Barroso dodal, že českého prezidenta respektuje, i když s ním často nesouhlasí.

"Myslím si, že to není tak relevantní. Zajímá mě podstata - jaký je přínos českého předsednictví, co uvidíme jako výsledky českého předsednictví," řekl Barroso.

Do Klause se opřel Sarkozy

Klause v úterý  nepřímo ostře kritizoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Bilancoval francouzský půlrok v čele Evropské unie a během řeči se emotivně opřel do toho, že v ČR nejsou všude vlajky EU, čímž narážel na to, že ji odmítá vyvěsit prezident na Hradě. Řekl, že EU se symboly takto nejedná.

Sarkozy se ohradil i proti Klausově chování při nedávné schůzce s evropskými poslanci. Českého prezidenta tam napadl šéf evropské strany zelených Daniel Cohn-Bendit. I jemu vadilo, že Klaus přijal delegaci EU a nevyvěsil evropskou vlajku. S Klausem si během debaty vyměnil několik ostrých slov. 

Sarkozy se paradoxně před svým projevem o Klausovi právě s Cohn-Bendittem pohádal.

Reklama

Výběr článků

Načítám