Hlavní obsah

Případ nezvěstné Maddie opět ožívá. Britská policie se obrací na veřejnost

Novinky,
Londýn

Britská policie se opět obrátila na veřejnost, aby jí pomohla při pátrání po 13 let nezvěstné Maddie McCannové. Udělala to krátce po zveřejnění informace o novém podezřelém, 43letém Němci, který byl trestán kvůli sexuálním deliktům na dětech a nyní je ve vězení. Policie hledá svědky, kteří tohoto muže nebo jeho automobily mohli před lety vidět v Portugalsku, kde dívka zmizela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tehdy tříletá Maddie McCannová zmizela před 13 lety z apartmánu v PortugalskuVideo: AP

 
Článek

Britská policie podezřelého muže popsala jako 180 centimetrů vysokého bělocha s krátkými hlasy, který byl v té době hubený. Zveřejnila i fotografie dvou jeho aut a snímek jeho domu v Portugalsku.

Němec využíval obytný vůz VW Camper a Jaguar XRJ6 z roku 1993, který prodal den po zmizení dívky v roce 2007.

Policie publikovala i záběr domu v Portugalsku mezi Praia da Luz a Lagosem, který používal.

Foto: Met Police

VW Camper, který podezřelý používal.

Tehdy tříletá Madeleine McCannová zmizela z apartmánu v Praia del Luz v oblasti Algarve na jihu Portugalska 3. května 2007, když byli její rodiče v nedalekém baru.

Po standardním pátrání byla v roce 2011 zahájena rozsáhlá pátrací akce, která přišla na více než 11 milionů liber, ale ani tak se dívku nalézt nepodařilo.

Policie má po šesti letech pátrání po Madeleine novou stopu

Evropa

Detektiv Mark Cranwell, který vede vyšetřování, sdělil BBC, že se podezřelý muž v oblasti Algarve mohl pohybovat mezi lety 1995 a 2007 a nakonec žil v obytné dodávce. V Praia del Luz byl i v době zmizení tříletého děvčete.

Němec přijal 3. května 2007 v 19:32 telefonní hovor z portugalského čísla, který trval půl hodiny. Policie, která zveřejnila číslo, uvedla, že veškeré informace o uživateli zmíněného telefonu jsou mimořádně důležité. Podle Cranwella je volající klíčovým svědkem a měl by se spojit s policií. Dívka zmizela týž večer mezi 21:10 a 22:00.

Foto: Met Police

Jaguar, který podezřelý prodal den po zmizení Madeleine McCannové.

Apel policie

„Někteří lidé budou znát muže, kterého jsem dnes popsal a který je podezřelý,“ uvedl britský detektiv s tím, že Němec tehdy vypadal na 25 až 32 let.

„Obracím se na vás. Možná něco víte, možná jste si vědomi něčeho, co udělal. Možná se vám svěřil o zmizení Madeleine. Uplynulo 13 let a vaše loajalita k němu se možná změnila,“ dodal Cranwell. Dodal, že se Němce lidé už nemusejí bát, protože je nyní ve vězení.

Stanice BBC podotkla, že zatímco britská policie stále vede případ jako pátrání po nezvěstné osobě, protože se tělo dívky nenašlo, němečtí kolegové ho vyšetřují jako vraždu.

Foto: Met Police

Zmizelá Madeleine McCannová

Němci zmínili, že podezřelý pracoval jako číšník, ale také se dopouštěl krádeží v hotelech a domech a distribuoval drogy. Německý policista Christian Hope řekl, že se podezřelý možná vloupal do apartmánu, kde dívka byla, a spontánně ji unesl.

V kauze před 13 lety zmizelé Maddie je nový podezřelý, 43letý Němec

Zahraniční

Britská policie dodala, že Němec, jehož jméno nebylo zveřejněno, byl jednou z 600 osob prověřovaných při rozsáhlém vyšetřování dívčina zmizení během operace Grange. Tehdy si nemyslela, že je podezřelý.

Cranwell uvedl, že informace o Němci dostala britská policie v roce 2017 a v listopadu 2017 začala spolupracovat s německým vyšetřovacím úřadem BKA.

Reklama

Výběr článků

Načítám