Hlavní obsah

Přijel do Londýna bránit památníky. Jeden sám zneuctil, a jde do vězení

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

S pláčem odcházel v pondělí od soudu ve Westminsteru 28letý Brit Andrew Bank, který o víkendu přijel do Londýna „bránit sochy“. Jeden z památníků v hlavním městě totiž po 16 pintách piva sám zneuctil. Vymočil se hned vedle pomníku policisty Keitha Palmera ubodaného islámským teroristou v roce 2017. Informoval o tom deník The Daily Mail.

Foto: Elizabeth Cook, ČTK/AP

Vyobrazení Andrew Bankse u soudu

Článek

Andrew Banks se do Londýna vypravil v pátek z nedalekého Standstedu proto, že vyslyšel výzvy krajní pravice k obraně soch, které v metropoli vyhrožovali strhnout příznivci hnutí Black Lives Matter v rámci boje proti rasismu. Ten se vzedmul nejprve v USA a posléze i na dalších kontinentech po nedávné smrti černocha George Floyda po policejním zákroku v Minneapolis.

Předcházející sobotu poškodili účastníci demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí sochu válečného premiéra Winstona Churchilla na Parlamentním náměstí. Napsali na ni, že premiér "byl rasista". O víkendu vyrazili příznivci Black Lives Matter znovu do ulic a střetli se s přívrženci krajní pravice, k níž se přidal i Banks.

Záznam: Demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí v LondýněVideo: Reuters

Otec mu domluvil

V pondělí u soudu přiznal, že vlastně nevěděl, které sochy přijel bránit, a celou noc pil. Po 16 pintách (asi 18 půllitrech) piva si v sobotu potřeboval bezodkladně ulevit. Vymočil se hned vedle pamětního kamene za policistu padlého v boji s islámským teroristou. Kdosi ho při tom vyfotil a snímek umístil na internet. Banks se proto raději sám přihlásil policii. Podle Daily Mailu ale až poté, co ho k tomu důrazně vyzval jeho otec.

Ironie, poznamenala soudkyně

Podle žalobce Michaela Mallona se jedná o fotbalového chuligána, příznivce družstva Tottenham Hotspur, který se do centra Londýna přijel porvat. Obhájce Stuart Harris kontroval prohlášením, že se jeho mandant za svůj čin stydí a potýká se s duševními potížemi. Sám Banks se dušoval, že byl tak opilý, že neměl ponětí o tom, kde močí.

Soudkyně Emma Arbuthnotová jeho vysvětlení přijala. "Ironií je, že spíše, než abyste nějaký pomník chránil, tak jste jeden skoro pomočil," uvedla. Bankse soudkyně poslala na 14 dní do vězení a nařídila mu zaplatit náklady řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám