Hlavní obsah

Přijdeme a všechny vás zabijeme, hrozí ruský poslanec německým novinářům

Moskva

Poslanec Státní dumy Aleksej Žuravljov se rozohnil v pořadu 60 minut v ruské státní televizi. Politik reagoval podrážděně na reportáž německého Bildu, ve které si moderátoři stěžují, že jejich korespondenta nazývají Rusové ve vysílání nacistou. Německým novinářům Žuravljov následně začal vyhrožovat smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec ruské Státní dumy Alexej Žuravljov

Článek

„Je mi to úplně jedno, chci tomu náckovi říct tohle: Vy čubky, přijdeme si pro vás a zabijeme vás,“ řekl v živém vysílání.

Oním nacistou má být korespondent Bildu Björn Stritzel, který pracuje jako válečný reportér na Ukrajině. Stritzel ve své reportáži informoval o tom, jak Ukrajina využívá Německem dodané houfnice PzH 2000, které Rusko nazývá nacistické a fašistické.

Putin nechce anexi, ale zničení, tvrdí oligarcha

Válka na Ukrajině

Moderátor pořadu 60 minut v ruské státní televizi Jevgenij Popov se už dříve k této reportáži vyjadřoval. Stritzela několikrát nazval nacistou. „Na rozdíl od vás, potomků Goebbelse a nacistických agitátorů, pracují naši reportéři na Donbasu a Ukrajině od začátku chaosu, který jste vy vytvořili,“ reagoval Popov na reportáž Bildu.

Vyhrožuji, no a co? 

Žuravljov ale zašel ještě dál. Reportáž Bildu ho rozčílila natolik, že jej dokonce musel sám Popov uklidňovat. Svému hostovi vzkázal, že se sice jedná o „novináře a propagandistu“, ale že se „nikdo zabíjet nebude“.

Jeho slova ale na Žuravljova moc účinek neměla. „Nezajímá mě to. Máte pravdu, vyhrožuji. A co má být?“ dodal poslanec Státní dumy.

Žuravljova parlamentní frakce Liberálně demokratické strany Ruska uvedla, že poslancovo emotivní vystoupení odráží jeho názor, který ale vedení strany nesdílí.

Sám poslanec ale sdělil, že svá slova za nekorektní nepovažuje. „Novinář (Stritzel) mluví nadšeně o tom, jak tam dodávají nacistické houfnice. Přijdeme a všechny vás zabijeme. To není vyhrožování, ale životní realita,“ uvedl Žuravljov v komentáři pro internetové médium Podjom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám