Hlavní obsah

Prezident Zeman se setká s britskou královnou Alžbětou II.

Právo, ČTK, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana se v pátek setkají s britskou královnou Alžbětou II. Audienci českého prezidenta u britské královny v pondělí oznámil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Reuters

Český prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezidentovi republiky a jeho manželce bude udělena audience Jejím Veličenstvem královnou Alžbětou II. Prezident republiky také během návštěvy vyznamená pět válečných veteránů medailí Za hrdinství a předá diplom o povýšení brigádnímu generálovi ve výslužbě panu Miroslavu Liškutínovi. Dále se zúčastní ceremoniálu u památníku bitvy o Británii,” informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Audienci, o kterou požádal Pražský hrad, královna Alžběta českému prezidentskému páru udělí v pátek pravděpodobně v odpoledních hodinách.

Zeman se těší na setkání s britskou královnou Alžbětou II. Zeptá se jí na recept na dlouhověkost. Uvedl to v úterý odpoledne při diskusi s obyvateli Kaplice. „Je to symbol nepoddajnosti, nezapomeňte, že prožila II. světovou válku a znala Winstona Churchilla. A aby to neznělo tak vážně, zeptám se, jakým způsobem se lze dožít 90 let,“ uvedl Zeman. Dále poznamenal, že s britskou královnou se už dvakrát setkal.  

Podle zdroje ČTK Zeman považuje za důležité, „aby Česká republika udržovala s Velkou Británií velmi vynikající vztahy”.

S královnou se v minulosti několikrát setkali prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. Havel se s Alžbětou II. poprvé setkal v roce 1990 a poté se viděli třeba při finálovém utkání českých a německých fotbalistů na Mistrovství Evropy 1996. Ve stejném roce také Alžběta II. přijela na návštěvu České republiky.

V roce 1998 Havla v Buckinghamském paláci přijala s veškerými poctami včetně přehlídky vojenské stráže a slavnostního oběda. Klause a jeho ženu Livii v Buckinghamském paláci přijala královna Alžběta II. v listopadu 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám