Hlavní obsah

Přestat s kouřením je pro ženy těžší než pro muže

Právo, DPA, KOV

Skoncovat s kouřením je pro ženy těžší než pro muže, konstatuje nejnovější studie Německého výzkumného centra rakoviny (DKFZ) z Heidelbergu.

Článek

Víc než mužům hrozí ženám nemoci krevního oběhu, plic a kostí, varují experti. Navíc bývá zasažen menstruační cyklus a plodnost. „Děti kuřáků a kuřaček trpí častěji nemocemi cest dýchacích, astmatem a záněty středního ucha,“ uvádí zpráva.

Výzkum, který se prováděl v Německu, říká, že v roce 2006 kouřilo v SRN 35 procent mužů a 27 procent žen. Po cigaretě sahají více ty s nejnižším vzděláním – dvakrát častěji než ženy s maturitou. Více než polovina žen samoživitelek kouří. Protože tabáku stále častěji holdují dívky, stoupl v uplynulých 20 letech dvojnásobně výskyt ženské rakoviny plic.

Ženy jsou přitom méně motivovány přestat kouřit a mají menší úspěšnost v pokusech začít žít bez tabáku – už proto, že bez cigarety často víc přiberou než muži.

Mívají také na rozdíl od mužů častější abstinenční příznaky a léčení náhražkami za nikotin na ně zabírá méně než na muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám