Hlavní obsah

Předseda slovenského Ústavního soudu odmítl Ficovu výzvu k odstoupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda slovenského Ústavního soudu Ivan Fiačan odmítl výzvu premiéra Roberta Fica (Směr), aby odstoupil z funkce. „Únik informací z Ústavního soudu mě mrzí, ale nevidím důvod k odstoupení,“ řekl Fiačan na středeční tiskové konferenci. Fiačan zdůraznil, že Ústavní soud koná zcela autonomně, nestranně a nikoliv pod tlakem.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Útoky na Ústavní soud považuje Fiačan za nenáležité a nebezpečné pro právní stát a dělbu moci. „Za historii Ústavního soudu si nepamatuji, aby se takto vyjadřoval jeden z nejvyšších ústavních činitelů na adresu Ústavního soudu,“ zdůraznil Fiačan.

Důvodem Ficova útoku na Fiačana je fakt, že média minulý týden informovala o rozhodnutí Ústavního soudu o pozastavení platnosti novely trestního zákoníku dřív, než se o tom dozvěděli účastníci řízení. Předseda Ústavního soudu zřídil interní vyšetřovací tým, který prověří, jak k úniku informací došlo.

Premiér Fico v úterý řekl, že Fiačan by měl zvážit své odstoupení z funkce. „Pokud bych měl pravomoc odvolat předsedu Ústavního soudu, tak ho odvolám,“ uvedl Fico. Předseda vlády tvrdí, že ve vedení Ústavního soudu nemůže zůstat člověk, který si „neuhlídá na pracovišti, které řídí, tak závažnou věc“.

Pravomoc odvolat předsedu Ústavního soudu má hlava státu. „Čaputová to nikdy neudělá, ale nový prezident by měl vůči předsedovi Ústavního soudu vyvodit zodpovědnost za tento skandál obrovských rozměrů a rozsahů,“ nechal se slyšet Fico. Favoritem nadcházejících prezidentských voleb je současný předseda parlamentu Peter Pellegrini, jehož strana Hlas-sociální demokracie je součástí vládní koalice vedené Ficovou stranou Směr.

Slovenská opozice uvedla, že takové útoky si nedovolil ani Vladimír Mečiar, a expremiér Igor Matovič označil Fica za diktátora.

Fico by chtěl odvolávat předsedu Ústavního soudu, už vyhlíží nového prezidenta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám