Hlavní obsah

Právo na svobodu projevu porušeno nebylo, rozhodl soud o stížnosti katalánských rebelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právo na svobodu projevu a shromažďování porušeno nebylo, rozhodl v úterý ve Štrasburku Evropský soud pro lidská práva (ESLP). Zamítl tak stížnost bývalé předsedkyně katalánského regionálního parlamentu Carme Forcadellové a dalších sedmdesáti lidí, kteří se domáhali zneplatnění rozhodnutí, jímž byla pozastavena schůze tamější sněmovny v říjnu 2017.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Soud uvedl, že tento krok, o němž rozhodl španělský ústavní soud, byl v souladu s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv. Navíc pozastavení schůze bylo nezbytné kvůli udržení veřejného pořádku a ochraně práv a svobod dalších osob.

Zasedání se mělo konat 9. října. Tehdejší katalánský premiér Carles Puigdemont měl vyhodnotit výsledky plebiscitu z 1. října a očekávalo se jednostranné vyhlášení nezávislosti Katalánska na Španělsku. Jiné parlamentní skupiny se ale obrátily na španělský ústavní soud s žádostí o pozastavení schůze s tím, že byl porušen jednací řád katalánského parlamentu.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Carles Puigdemont po propuštění z vazby

Soud jim vyhověl s argumentem, že posláním katalánského parlamentu je zastupovat veškeré obyvatelstvo regionu, a ne jen jeho část, byť má v parlamentu většinu. Katalánský parlament nakonec odhlasoval nezávislost 27. října 2017. Krátce nato ale horní komora španělského parlamentu schválila návrh španělské vlády na omezení autonomie Katalánska a den poté španělská vláda oficiálně převzala vedení regionu. Sesadila katalánskou vládu, rozpustila tamní parlament a vyhlásila na 21. prosince regionální volby.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová

Puigdemont pobývá od podzimu 2017 v Belgii. Ve Španělsku mu totiž hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury, jíž se podle prokuratury dopustil s dalšími katalánskými politiky uspořádáním ilegálního referenda o nezávislosti Katalánska. Ve volbách do Evropského parlamentu byl zvolen poslancem. Forcadellová je ve Španělsku ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám