Hlavní obsah

Popírač holocaustu Irving pobouřil svým turné po koncentračních táborech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Kontroverzní britský historik David Irving, který popřel holocaust, rozlítil válečné veterány a přeživší nacistické represe svou plánovanou cestou po objektech spojených s německou okupací Polska. Ve čtvrtek o tom informoval deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

David Irving

Článek

Irvinga bude po celou dobu pečlivě sledovat polská tajná služba. Cesta, kterou organizuje provozovatel Irvingových internetových stránek Focal Point Publications, potrvá týden. Organizátoři mimo jiné počítají se zastávkou na místě bývalého vyhlazovacího tábora Treblinka, kde mezi lety 1942 a 1943 zemřelo přes 800 000 Židů, či s prohlídkou bunkru Adolfa Hitlera v Kętrzyni.

Plán kritizovala ředitelka židovského památníku Jad Vašem ve Velké Británii Linda Patersonová. Irvingovu cestu odsoudila jako „zcela nepatřičnou a konfrontační“. Jeden polský přeživší holocaustu britskému listu řekl, že Irvinga do Polska neměli nikdy pustit.

Historik byl v roce 2006 vězněn v Rakousku na základě zákona zakazujícího podporu nacismu. Podle Irvinga vznikl pojem holocaust v roce 1975 s cílem využít tragédii Židů k propagandistickým účelům, v Osvětimi podle něj nikdy nebyly plynové komory a tábor je jen turistickou atrakcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám